508

истината е че,

преди 5 години

С тия турски сериали се цели да заобичаме Османската Империя.Нямам нищо против сериала ,,Великолепния век",актьорът който е в ролята на Сюлейман играе добре султана,НО ако е бил толкова мъдър и справедлив както го изкарват във филма,ЗАЩО ще подлага на такива унижения поробените народи?В сериала е идеализиран образ, защото е завладял много земи за Османската Империя,дори родителите на Хюрем( любимата му наложница,която му става 1-ва жена по нататък) умират в тъмница. Законите НЕ са за робите.Факт

507

приказки от 1001 нощ

преди 5 години

Статия като от приказки от 1001 нощ. Първо нека припомним,че след като пада България под турско иго ,(става дума за Средновековието), българинът като роб е нямало право да си строи къща на 2 или повече етажа.Търговията може да е просперирала за гръцките търговци, гърците дори са отричали, че има народ българи и гърците са били в по-добро положение от българите. От учебника по история ми беше най-странно,че робите трябвало да се обличат само в черно или сиво и да скланят глава,ако видят турчин.

506

Феномен

преди 5 години

Когато умре един е трагедия, когато умрат хиляди е статистика! Ей това се сетих, когато прочитам редовете около това, колко са загиналите в Априлското възтание. И как хубаво сме си живелии без трагедии...само със статистики!

505

Анонимен

преди 5 години

българските занаятчии и търговци и те са грабени от турците и им плащат рекет

504

И.

преди 5 години

Затова избухва априлското въстание , от добър живот!

503

Анонимен

преди 5 години

Живеят както роби. Турчина има право да ги убие, да ги продава, да им еземе момченцето за яничар а момиченцето в харема.

502

същото е

преди 5 години

Как са живеели германците по времето на Наполеон след Аустерлиц? Станали са европейци в граждански смисъл /извън феодалните държавици/, осъзнали са се като нация, взели са правна култура от код сивил, служили са масово във френската армия и изобщо са говорели френски и са се цивилизовали и са добили идея за национална държава от Шлезвиг до Виена.

501

Горан

преди 5 години

Може и да е реклама с цел Турция да влезе в ЕС. Но няма да стане! Все още има достатъчно свидетелства, в това число и очерци от онова време когато, както казва Гаврил Хлътев, влязъл завинаги в историята, като Георги Бенковски: В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която нивга неще заздравее! Онази пролята кръв още пищи и иска справедливост! И ще отеква дълго през вековете! Та Турция ще види ЕС, точно никога!

500

лично мнение

преди 5 години

Според мен това е реклама на Турция да влезе в Е.С. Да покажат пред Европа колко добри са били с робите християни, които колили с ятаган. Еничарите, анагарията( безплатен труд за Османската Империя), данъкът десятък все едно ги е нямало. Османците изгарят всички книги на български и забраняват църквите.Правили са всичко възможно да ни претопят като народ. След тая статия излиза ,че Левски и Ботев напразно са си жертвали живота си да ни освободят.

499

Патриот

преди 5 години

Всичко през време на турското робство е било прекрасно само дето не се споменава нищо в експозето на така наречените професори за девширмето - кръвния данък - който се рекрутира от децата на христианските народи в империята и най- много от българите , най- представителните,красивите ,силните отиват в редиците на еничарския корпус или в личната гвардия на султана т.нар. ичуглани.По този начин до първата половина на 19 век българската нация тотално се обезкървява.

498

как лъже Дойче Зеле

преди 5 години

Както са го написали като идилия направо. Едва ли не българите били будали,че искали да се освобождават. Ех това Дойче Зеле, край няма с лъжите си.

497

Горан

преди 5 години

До случаен: Време разделно е правено по романа на Антон Дончев! С това ЦК на БКП започвате здраво да ставате супер банални! Или и романа му е писан по поръчка на ЦК на БКП? Това да не са ти пропагандни филми, като Осмият, На всеки километър, и Сами сред вълци!?

496

Горан

преди 5 години

Тази статия е поругаване на паметта на жертвите от Перущица, Копривщица, Батак, и много други! До такава степен да се омаловажи това, че жертвите от априлското въстание били в рамките на нормалното за смъртността в Европа, по онова време! Абе, срам и позор сте... егати историците! И чак дават за пример полското въстание в Русия, дето било потушено, чрез затриването на 60 хилади души... Та, това си е жив позор, бе господа!

495

честно

преди 5 години

За първи път чувам да си роб и да живееш добре. Робите в Рим ,ако им се ядоса господарят ги е хвърлял на лъвовете, ако пък е на кеф може и с вино да ги почерпи.

494

случаен

преди 5 години

До Горан-то и Време разделно е писанно по поръчка на ЦК на БКП и по хубаво ли ти става ,фактът че най-много църкви са построени през османско време красноречиво говори какво робство е било,а прирастът при християните е по-голям отколкото на завоевателите,от тази наша предубеденост няма оттърване затова вечно ще се мразим и никога няма да станем истинска нация...

493

фейк нюз

преди 5 години

Всичко което пише Дойче веле е продуктово позиционирано от евреите.Т.е ЛЪЖА.

492

случаен

преди 5 години

ако това го имаше в учебниците по история,щеше да допринесе много повече единение на нацията,от колкото вредните усилия на лъжепатриотите...

491

Горан

преди 5 години

Абе, псувате комунизма, ама който не е гледал филма Записки по българските въстания, нека го гледа, той е правен тогава, по времето на комунизма. Изключително правдиво отразява гледището на самия Захари Стоянов, пряк участник в събитията от времето на въстанията. И нека после пак ми разправят за един милион прираст на населението за период от 500 години... А, колко са били избитите може да се каже само приблизително, никога точно!

490

И аз да кажа

преди 5 години

До когато Правото да се носи оръжие и данъчни привилегии са се давали на специални категории от населението и то за изпълнение на точно определени функции. Не се отнася за цялото българско население. Прочети книжки и тогава коментирай

489

Горан

преди 5 години

По турско време, така наречените успели занаятчии, или майстори, или еснаф всъщност са си били чорбаджии, които съвсем не са били в лоши отношения със турците, а дори напротив... Били са на равна нога с тях. Каиша са го опъвали чираците, ратаите и т.н. та... и чорбаджиите немалко човешка кръв са изпили по османово време.