43

Анонимен

преди 7 години

Ами направо да закриват всички университети. Сега влизат с тройки, а при подобно крепостничество всички без изключение ще избягат в чужбина. Държавата не е фирма и детето не е купен футболист. Да не говорим колко и какво държавата "вложила" и как в България всъщност има студентски такси. Ами ако не си намери работа, какво правим? Ами със студентите чужденци какво правим? Задължаваме ги да живеят в България ли? Отчаяни глупости.

42

Анонимен

преди 7 години

Да се гарантират работни места, с ясни критерии за успех, както и длъжност и заплата (в евро), с които студентите да се съгласяват предварително - да, може. Иначе - не, глупава е идеята, а тия дето са я предложили да ходят да си дошмъркат!

41

Геле

преди 7 години

Не разбирам , каква е драмата ? Който иска независимост , да си осигури независимо финансиране на следването. Щом ползваш държавно финансиране , би следвало поне известно време да поработиш в България за да може държавата чрез платените от теб данъци да си върне инвестицията.

40

Varna

преди 7 години

Щом Бизнеса няма кадри за да работи .Ами да си поръча .Учещи студенти по Бизнес поръчка примерно 100 000 човека в 900 специалности .И поръчката е към дадени ункверситети които си избере Бизнеса .Така де всдки щом има нужда си поръчва .Имам нужда от пица и си поръчвам пица .Ако имам нужда от студенти си поръчвам студенти .Има нужда от ток еода ами си поръчва ток и вода .Всекинси плаща за нуждите които има .Ако пък няма нужда Бизнеса от студенти защо пък държавата ще плаща висшето образование .

39

гениално

преди 7 години

"Всеки завършил държавна поръчка да работи първо у нас"И какво ще го накарат да работи въпросният "държавно завършил" висшист!"Бизнесът" все по-здраво издиша идейно.

38

Анонимен

преди 7 години

Така е, разиграват си коня както искат, нали няма истинска лява партия да удари по масата.На Поосрано 20 само мафиоти и олигарси.

37

Varna

преди 7 години

Добре но кое остана държавно Съдиите ,.Ж.П , ръководстео възьъшно движение ,канал 1 на телевизията .Всичко останало е Бизнеса .Ами тогава защо държавата да плаща а Бизнеса наготова да ползва .Редно е Бизнеса да плаща за образованието .Тоест да има прием на студенти по Бизнес поръчка .А за държавата да остане държавната поръчка за държавните служители .За полицаи за съдии за прокурори .Тоест всеки да си плаща за нужноте му работници .Но Бизнеса да си плаща за нужните му работници..

36

Българина

преди 7 години

До либералите. Искам тогава всички родители които се радват на заминалите си деца в чужбина, плащали данъци с които те са издържани по държавна поръчка, да бъдат така добри емигриралите им деца да плащат половината им пенсия от високите си западни заплати, тъй като субсидиите от бюджета към НОИ е толкова от 27г. Господа либерали сащ има данъчно споразумение със 100 държави за издирване на данъци на техни граждани. Включително и с нас през бнб. Ние с колко имаме? Като не си пазиш твоето ти го взе

35

Анонимен

преди 7 години

е по-*** идея не бях виждала от много време. Съвсем няма да видят стъденти при това положение тия търговки дружества, които ги наричат университети. Да не говорим, че в чужбина, с 4-5 заплати ще си избиеш "разходите, които държавата е направила за обучението" ти. А това с транфера на специалисти направо счупи тъпометъра, да не говорим, че противоречи на кодекса на труда да ми ограничават правото да напусна дадена фирма и да започна работа на друго място.

34

Анонимен

преди 7 години

Я СТИГА С ТЕЗИ КОМУНИСТИ ! КОМУНИСТИТЕ КОГАТО ОБУЧАВАХА НАИСТИНА ГО ПРАВОХА БЕЗ ПАРИ, А СЛЕД ТОВА И ПЛАЩАХА НА РАБОТНИКА. ЖИВОТА БЕШЕ ЕВТИН. КАПИТАЛИЗМА ЕБ.... ***... НА ВСИЧКО И ТОЧНО ТЕЗИ БИЗНЕСМЕНИ НИ УМОРИХА

33

Varna

преди 7 години

Само да попитам ако цените на стоките в магазините у нас са европейски .Цените на услугите също са европейски .Следва че приходите на Бизнеса у нас също е европейски .Тогава защо заплатите не са европейски .Не е ли тази печалба увеличаващи се у нас фирмени депозити в Банките .Няма ак да сеприхофите европейски и разходите за заплати да не са европейски и да не се акумулират финандовите средства на Бизнеса във фирмени депозити .Ами да си държат депозитите и да бягат след образованите хора .

32

АНК

преди 7 години

До anonymНяма лошо в закриване на университети.Какво по-добро от това, някой изучил се без пари от държавата да се върне и да работи в/за България.

31

Анонимен

преди 7 години

Направете първо заплатите, пък после да говорим за оставане!

30

Анонимен

преди 7 години

Че държавното обучение кой го плаща, да не ми го плаща " бизнеса " Кои сте вие че да задължават бе мааам ви крадци и к.ръвопийци

29

АНК

преди 7 години

Най-накрая смислено предложение от работодателските организации.Само бих допълни срока за изплащане да е между 5 и 10 години.Държавата е платила и е редно да си върне инвестицията в образование.Когато учих, аз получавах стипендия от завод. Нещата се промениха и аз започнах работа на друго място. Получената стипендия я върнах на завода до стотинка.

28

Българина

преди 7 години

До предходния критикар на бизнеса. Не бъркай 2 годишно ограничение с доживотна присъда. Като не ме кефят пътищата трябва ли да не плашим данъки изобщо?!? Щото ако не го плащам няма да има изобщо път. Ако разбираш аналогията...... Не знам 2 годишната казарма да е съсипаха живота на някой. Напротив. Последното нормално поколение

27

Анонимен

преди 7 години

ПОЧТИ ЦЕЛИЯ БИЗНЕС Е ЗА БЕЛЕНЕ ! ИСКАЛИ НАГЛЕЦИТЕ И ДЕЦАТА НИ ДА ПОРОБЯТ

26

Българина

преди 7 години

Абсолютно правилно. До кога ще изнасяме хора? Ето ви либерализъм в пълния му блясък. Нали не искате намеса на държавата? Малко ви е соросогади, дано всичките ви деца избягат на май ната си. Само национализъм ще ни спаси. Кой каквото си направи друг не може..

25

Ангел

преди 7 години

Ами това положение и сега съществува- за обучаващите се във военни училища.След завършването или служиш 10 години или възстановяваш разходите.Просто или всеки трябвя дя плаща 100% разходите си за обучение или да си сключва договор за стипендия с работодател.Или държавата.Сега е болен здрав носи.С български пари се обучават кадри за богатия Запад.......

24

Анонимен

преди 7 години

Българин отиващ да работи в чужбина е емигрант. Чужденец идващ да работи в България е експат....