528

Роби не сме били

преди 5 години

Имало е и роби в Отоманската империя , но българите не са били роби

527

Анонимен

преди 5 години

До питам сериозноПетко войвода почва с убийството на брат му от Мехмет Кесиджи. Петко става хайдутин за да отмъсти, защото Мехмет Кесиджи турците отказват да го съдят.

526

Анонимен

преди 5 години

Написаното в статията е полуистина!Не може да се твърди ,че през целият османски период българите са живели по гореописаното!Търговци и пътешественици минали през империята са описали тежкото положение на християните през 15-17век.Търговец минавайки през долината на р.Морава се чудел защо пустее земята!Българите му отговорили,че няма смисъл да я обработват защото властите вземали почти всичко, и им оставяли колкото да не умират от глад!Ако имат малко,малко вземали ,ако е много ,много взема л

525

А, не така!

преди 5 години

Наш *** на историци не вярва! Има си народни песни, които да пее на маса с винце и да псува по османлиите. Истината е, че е престъпление изучаването на определени произведения в часовете по български и литература, с които се насажда неверни представи от историческа гледна точка. После все еничари са им на хората в главите защото чели някакво си стихче като деца

524

Джонката

преди 5 години

българите сте били роби на турците 500 години, и сега сте им роби.

523

Shark

преди 5 години

За подобни писаници трябва да се носи наказателна отговорност за пубикуване на материали с недоказана автентичност.Питам админите - вие проверихте ли дали това, което сте допуснали в сайта е истина? Имате ли научнообсновани исторически доказателства, че това е така? Ако имате добре, не се съмнявам. Със сигурност нямате, което по същество е манипулация, лъжа и подвеждане, все неща, за които се носи наказателна отговорност!!!

522

Космат Българин

преди 5 години

до 581,нищо не съм забравил. Влязъл съм да напиша коментар, който да те накара да се замислиш. В исторически фактологически спорове и т***потии не ми се занимава. Ти ме занимаваш с военна и политическа история, аз акцентирам на битовата част, че след 500 години все още сме българи, а не турци или руснаци. Лека вечер

521

Анонимен

преди 5 години

До Космат БългаринЗабравяш че България излиза на Мраморно море след войната в 1912 г. Гърция заграбва Кавала и Дедеагач, но останалото е заграбено от турците и избиват 300 хиляди тракийски българи и деца до 1918 г.

520

Космат Българин

преди 5 години

Не ги мразя и руснаците, били сме половин век под тяхно влияние, било е какво да се направи. Българите обаче сме корав народ, малък който живее на кръстопът, но с вековете сме се запазили, както гърци и сърби. Лошото е, че единственото, което ни обединява е омразата към някого или нещо, народ или държава. Трябва да спрем омразата и да започнем да се обединяваме за други по-смислен каузи.

519

Анонимен

преди 5 години

До Космат БългаринВойните са в интерес на Турция, докато България губи Бяло море и Македония а турците не ни връщат Одрин, Енос и Чаталджа.

518

Анонимен

преди 5 години

До 572Миш-маш е сега,женат се различни етноси !Преди не било така,българите не са се встъпвали в брак дори с власите!От баба ми съм чул ,че е било голем срам българин да се ожени за влах ,ром или турчин!Затова е имало,турска махала,турско село,влашко село и т.н.!

517

Космат Българин

преди 5 години

А да не говорим, че заедно с турците сме се били рамо до рамо по време на войни. Аз съм българин, но не мразя турците. Контактувал съм с турци от Турция те не ни мразят. Като им разкажа колко ги мразим тука в България те ми отговарят, че е така заради Русия. Не е полезно да има такава омраза, трябва да си живеем спокойно със съседите и да се уважаваме взаимно.

516

Космат Българин

преди 5 години

Не ве, айде да се замислим. След 500 години си оставаме християни, говорим български и носим български имена. Ако бяхме под испанско робство, както са били в Южна Америка, сега Христо щеше да се казва Хорхе, щеше да е католик и да говори на испански. И най-вероятно нямаше да се нарича българин, а испанец. Голямата омраза към турците идва по заръка от СССР, удобно е да ти втълпяват, че имаш някакъв огромен враг на границата, който иска да те избие и т.н. Действа някак си дисциплиниращо.

515

Анонимен

преди 5 години

До 573Отговарям.Който работи ,живее добре,ако иска отива да работи в западна Европа ,ДОБРОВОЛНО!Отговори ми защо българина не отива да роботи в Турция.

514

Само питам

преди 5 години

Българите сега добре ли живеят????Защо младо и старо бяга в чужбина да робува на новите господари??

513

IYI

преди 5 години

До 568 АнонименА знаеш преди 1750 година кой откъде е бил от дедите ти?В тази територия всички сме миш-маш.

512

Анонимен

преди 5 години

До истината е че,Семействата на Хюрем и Кисем се избити от турците. Те остават живи робини но турците ги насилват и има колко покушения срещу тях. Спомни си филмите. Накрая получават психични отклонения напр. стокхолмски синдром, шизофрения, а Кисем е болна и от диабет. От децата им също са с шизофрения и даже стават и султани. Спомни си за Кисем. При болни от шизофрения е голям риска от ССЗ. Това е "добрия"живот даже в двореца , а пък за бедните роби във филмите се спомена много малко.

511

питам сериозно

преди 5 години

Българи, помните ли култовия филм смятан за най-добър български филм на всички времена),,Козият рог"с Паскалева???Филмът започва с изнасилването и убийството на млада жена по времето на Турското робство от няколко турски ***.Това жестоко деяние става пред очите на детето на жената. Мъжът на убитата след като намира тялото й,изгаря къщата и кара детето като порасне да си отмъсти. Винаги съм се питал. Защо НЕ се обърнал към турските власти за справедливост и кадията,а кара детето да ги убива?

510

Модерен роб

преди 5 години

През Османско време е имало ред и дисциплина.Българите са притежавали къщи,земеделска земя и животни.През онова време българите са живеели много по-добре от сега.Султана наказвал само непослушните.България преди да стане собственост на султана българите са били около 400 000 души.Преди да се разпадне Османската династия българите са почти 4 млн.човеци.

509

Анонимен

преди 5 години

Аз за щастие си знам родата от около 1750 насам така че вярвам на дедите си не на този каиш ! Мой вуйчо е виден борец против турците и чест от гемеджиите .