66

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 77 "И да увеличим кинтите на 80лв на ден. И да си подадем и другата буза като ни удрят шамари." Руските слуги правят това от 140 години, тъй че не е чудно, че пак това предлагат

65

Анонимен

преди 2 години

Предлагам да дарим азбуката на Украйна. Вече заслугата да е нейна. И да увеличим кинтите на 80лв на ден. И да си подадем и другата буза като ни удрят шамари.

64

Анонимен

преди 2 години

Викаш днес си само българин? А утре отново обикновен ... С две лица? Евала прецеденте

63

Глаголицата

преди 2 години

е била очевиден провал. Както и мисията на Кирил и Методий в Моравия. А Методий дори е ръкоположен за католически епископ на Панония. Нищо православно няма в делото им. Добре поне че са прогонили учениците си в България. Типично македонски номера.

62

Анонимен

преди 2 години

Кирил и Методи се опитват да създадат азбука за славяните.Създават глаголицата,но понеже избухва конфликт във Великоморавия техните ученици са преследвани и гонение.В този момент съществува риск азбуката да изчезне.Тогава цар Борис приема учениците на Кирил и Методий и им нарежда да разпространят делото на светите братя по нашите земи. Така азбуката се спасява и се развива от началните и корени глаголица в кирилица. Двамата братя не са живеели тук,но без нас делото им щеше да изчезне.

61

Мда

преди 2 години

Руснаците напълно умишлено наричат азбуката "славянска", за да омаловажават приноса и ролята на българите в нейното създаване. Не им харесва да признаят, че българите са тези, които са цивилизовани славянските народи в т.ч. и руския. Глаголицата на светите братя ползва за прототип азбуката на Улфила от Никопол, живял през 4ти век.

60

Димитър

преди 2 години

В първи клас другарката ме насирашееее от бой, защото пишех грозно ченгелчетата и буквите, у нас мама още толкова бой, защото пак ги пишех и пред нея грозно. Та някъде в 5-ти клас след много бой и упражнения ги изваях.

59

Аман

преди 2 години

Кажете нещо и за богомилите и извънземните , моля!

58

Анонимен

преди 2 години

"Русия казва Кирилицата е създадена на македонска земя. От Климент Охридски" - мнем, специално си направих труда да прегледам в google и "1100 лет славянской азбуки" официалната версия на руснаците казва че е създадена в Първото Българско Царство и в скоби се допълва, че това е днешна Северна Македония. Но за Македония повече не се споменава нищо. Говори се само и единствено за Първото българско царство и даже има снимки на паметника на Климент в София, а не на тези в Скопие.

57

Ужас!

преди 2 години

Вика: "Срам ме е, че си нямам гадже за Свети Валентин, а не ме е срам, че съм просттт и неграмотен за 24-ти май!"

56

До 58

преди 2 години

Според историческите извори са били солунски славяни т.е. българи. По това време в Солун и околността славяни са наричани куберовите българи, които слизат от Панония в Македония. Със сигурност не са били гърци или някакви други. Някои апокрифни жития директно ги наричат българи.

55

Анонимен

преди 2 години

До Ами не- А ти празнуваш ли Коледа,нова година. Ако да,защо ги празнуваш. Някакъв там преди хиляди години е създал някаква вяра. Дреме ти. Или нова година защо да се празнува. Просто някакви цифри. По твоята логика от утре махаме всички празници. И виж да си върнеш паспорта,че нямаме нужда от такива като теб които само по паспорт се водят българи. Че утре като затворят пак цял свят за нещо подобно на ковид ще припкаш насам да се спасяваш,че там не ги е грижа за чужденците като теб.

54

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 55 "Май забравихме как Кронщайнер беше предложил на президента Петър Стоянов да заменим кирилицата с латиница, защото уж кирилицата била много остаряла система за четмо и писмо, много срамна за Новото време." На самите руснаци кирилицата им е латинизирана. Сърбите пък пишат на полу-латиница. Както и много други народи. Ние сме запазили азбуката си, но не се дължи на руските другарЕ. Те нямат проблеми да се латинизират.

53

Анонимен

преди 2 години

Светите братя Кирил и Методий не са ЧУВАЛИ за България, и никога не са стъпвали в нея. Трудът им го пренасят техните ученици - Горазд, Сава, Ангеларий и т. н.

52

Анонимен

преди 2 години

Кирил и Методий са написалинили създали Глаголицата ,която няма нищо общо с Българската Азбука!Освен това днес е Православен празник на Светците Кирил и Методий но по Стар Стил(който Ние и нашата църква отричаме и приемаме за неверен).Другите православани християни днес празнуват именден на Методий и Кирил.Но както и да е смешно е да наричаш Глаголижата Българака Азбука.Тя е създадена не В България и не за България.

51

Анонимен

преди 2 години

До Ами не: това че те клати чужденец, не те прави чужденка. Реално си просто дър.жанка защото не те уважават.

50

Анонимен

преди 2 години

Май забравихме как Кронщайнер беше предложил на президента Петър Стоянов да заменим кирилицата с латиница, защото уж кирилицата била много остаряла система за четмо и писмо, много срамна за Новото време.

49

Ами не

преди 2 години

Само по паспорт съм българка. И не виждам какво толкова се празнува на 24ти май. Аз не го празнувам, дори го намирам за вреден празник, който кара една шепа *** да си вярват, че са нещо повече от всеки "т.ъп" чужденец защото някой някога им написал азбука. Реално е продължение на яденето и пиенето по гергьовден

48

Анонимен

преди 2 години

Щом, на този празник няма консенсус, какво остава за другите?

47

Анонимен

преди 2 години

Честит празник! Слава на Българската Азбука!