30

Анонимен

преди 4 години

Блестяща победа! Защо обаче пропускате, че Калоян варварвски ослепява пленения Балдуин? Нали уж има уния с Папата?

29

България над всичко

преди 4 години

никакви велики владетели не водят Първия кръстоносен поход, а разни графове - диваци и никакяа Византия от помюсюлманчване не са спасили тия тенекии - Константонопол 11 век е непревземаем-нещо историк го раздаваш май ама не ти се получава :))) кръстоносните походи са жалка смешка и до един са неуспешни

28

Анонимен

преди 4 години

Балдуин, според историците, е бил много религиозен и дородетелен. С жена му са го оженили съвсем малки, на 13 и 12 години и много се обичали, историците специално наблягат, че с други жени не се е занимавал, а момиченцето било много набожно. Когато Балдуин тръгва на поход, била бременна с второто си дете. След като го ражда, тръгва през Марсилия за Палестина, за да се присъедини към мъжа си, но там се разбилява и умира.

27

емо

преди 4 години

защо го мяткат от Балдуиновата кула в Церавец. Фландърски въртял любов с жената ли, дъщерята ли на Калоян. Значи не стига, че победен ами искал чрез любов да унизи нашите хора(или да се съюзи не е ясно). Затова Калоян се ядосал и го метнали.

26

опетков

преди 4 години

До Бой по канчето Леко си в грешка. Реално погледнато българите сме нашественици в земите на византийците(римляните). Те пък са нашественици в земите на траките. Те пък кой знае кого са изгонили от тези земи. Една фраза леко ме смути и това беше, че Калоян е предложил помощта си на рицарите срещу Византия. Винаги сме били *** в исторически план. Същата история след два века с много по-трагичен за нас край. Пак сме съюзници на турците срещу Византия. Е, резултатът е известен.

25

Анонимен

преди 4 години

И за това бавно но сигурно с помоща на мекерета ни унищожават!

24

Анонимен

преди 4 години

В момента протича битката пред Герберонопул. Перничани ще откъснат тиквата на Боко Тиквата.

23

Анонимен

преди 4 години

Първия кръстоносен поход се води от велики владетели като Готфрид Булонски.Стефан дьо била,Боемунд тарентски.Какви селяни те хапят,похода спасява Византия от помохамеданчване.Научно доказан факт е.Какви са тия спекулации с великите рицари.Поклон че спасиха света от ислямската чума.Който се гаври с тях е или необразован селянин или с някакви долни помисли.

22

Анонимен

преди 4 години

Показателно е, че при Третия кръстоносен поход, спонсора му - венецианския дук Енрико Дадоло - отказва да финансира похода, ако кръстоносците -------Какво му е показателното, да не би да е бил длъжен да им помага за нез пари?

21

Анонимен

преди 4 години

приема духовното върховенство и в замяна получава титлата "крал"------ Отказал се е от по-високата титла Цар, за да не го тормозят кръстоносците.

20

Анонимен

преди 4 години

Добре че кръстоносците спасиха Европа от исляма.Иначе досега да сме ислямизирани.Това червените *** няма как да схванат.

19

2

преди 4 години

ако кръстоносците не завладеят за негова полза унгарския град Задр. И какво да правят - завладяват го.

18

1

преди 4 години

Така е грабеж с кръстоносните походи. Първият кръстоносет поход го организират селяните. Те са поголовно избити. Вторият Кръстоносен поход е на едрите феодали - почти всички са втори синове или братовчеди, на сеньорите си, хора без надежда да получат земя, защото в тяхната родина действа правото на първородния син. Затова се екипират и отиват на грабеж. Показателно е, че при Третия кръстоносен поход, спонсора му - венецианския дук Енрико Дадоло - отказва да финансира похода, ако кръстоносците .

17

Анонимен

преди 4 години

А по-после е резнал зелката на онзи и я е направил на халба, с която си е къркал рачийцата. Колко ние имаме общо с онези люде е отделен въпрос, но статистически погледнато сме изтрепали доста императори. Това Никифор, Ставракий (негов син и съимператор), Балдуин, Бонифаций, Теодор Комнин (окьоравлес и де факто аут), разните сръбски и други по-дребни вождове не си струва да се броят.

16

Анонимен

преди 4 години

Всъщност и Борил е крал. Макар че историците не го признават за такъв. Чак Йоан II Асен връща царската титла на събора в Лмапаск

15

Бой по канчето

преди 4 години

Каквото са дошли да търсят на нашата земя латините, са си го получили. Същото важи и за доста други - византийци, араби, англичани, французи, гърци, сърби, румънци, руснаци и т.н

14

Анонимен

преди 4 години

Калоян е единственият крал, който е имала българия :) иначе царе много

13

Анонимен

преди 4 години

Вилардуен, не е "отстъпил". Отстъплението предполага ред. Балдуин като паднал в плен, а рицарският клин като бил разбит, латините хукнали да спасяват кожата. Освен това е добре да се каже, ч сред латините имало силни разногласия, половината искали Бонифаций Монфератски за император, а другата половина -Балдуин, та Балдуин та някои от бароните не се били много стръвно за Балдуин.

12

Анонимен

преди 4 години

доста свободни съчинения. По какво се разбира че армията на Калоян е "леко снаряжена" след като според Вилардуен има 40 000 души, повечето тежка пехота плюс 14 000 души кумани конница. ОСвен това Калоян ползва тактика, която преди него са ползвали и Тервел срещу арабите, пък и срещу гърците при АНхиало, и Симеон при АНхиало, пък дори и Самуил - при Маркели. ЕДва ли можем да го нарачем само заради тази тактика "прецизен стратег4", изплзвал е прийом познат от векове на българите - засадата.

11

Анонимен

преди 4 години

Веднага в съответствие с нашия ,,циливизационен избор '', премиера да замине в Брюксел , да поиска прошка и да си посипе главата с пепел ,а Народното събрание да приеме декларация ,че се разграничава от действията на цар Калоян !