37

Анонимен

преди 5 години

До КупувачОня ден си приказвахме с един приятел и той каза същото.Че се е издънил, че теглил кредит. Каза - ако бях под наем ,а казва ,че има даже и за 100 - 150 лв. наемище спести пари само от лихвите които е платил ще купи същият апартамент дето е теглил кредит.

36

Анонимен

преди 5 години

33, заварките на панелите според изследване на екип от УАСГ от 2005г. ще издържат средно 150 години. Брошурата я има в книжарницата на университета. Освен това тези прословути заварки са фиксиращи, а не поддържащи.

35

от 22

преди 5 години

28, е да де, ама говорим за "чистия" случай - стойността на жилището на кредит, и нивото на наема за същото. А и е по-коректно да се съобразява човек с ГПР, а не само с лихвата. А иначе си прав, ако тръгнеш да си решаваш имотния проблем на 50-55, вероятно ще стане трудно с кредита.

34

До 29

преди 5 години

За 300-400 лева дават под наем гарсониери в София, Младост.

33

Олег

преди 5 години

До Анонимен 31Имам един лек проблем - заварките на панелите не са вечни. Някой трябва да ги презавари.

32

Анонимен

преди 5 години

Проблемът на изчакващите да паднат цените на жилищата е, че цените няма да паднат, а ще се вдигнат и по-важното - те остаряват, а с пенсия кредит не се изплаща. Кредит може да се изплаща докато човек работи и то не винаги. Затова човек поглежда колко години му остават до пенсия, вади 2-3 години за всеки случай и гледа какъв кредит може да вземе и да изплаща за тези години. Това е. Другият вариант е да си живее както досега - под наем, при родителите, в маломерно жилище или в някакво порутина.

31

Анонимен

преди 5 години

купихме ново строителство.тухла.затворен комплекс.заради една бариера и чистачки плащаме такса поддръжка по 100 лв на месец.стените се напукаха.навсякъде влага и мухъл.и на всичкото отгоре като измерихме апартамента от 85кв.м. се оказа реално 60кв.м.сега вече знам-център и старо строителство с реална квадратура.бих боядисала общите части за моя сметка на един панел.

30

Олег

преди 5 години

До КупувачАми уредил си се с нисък наем - затова.

29

Купувач

преди 5 години

Аз в момента за двустаен в София плащам 400 лева на дългосрочен наем, а тристаен апартамент от какъвто имам нужда в момента при средна цена 200 000 лева, ще ми излезе с вноска поне 800-900 лева (при заем 180 000 лева) за 25 години изплащане. Ремонтът ще ми излезе 30 000 лева. 6316,60 лева за нотариални такси и излиза, че трябва да имам близо 60 000 джоб пара. Така като гледам, ще продължа да си плащан наема !

28

До 22

преди 5 години

Ипотеката ...При кредит за 50 хиляди, при 4% лихва за 25 години е с 260 месечна вноска, но ако кредита ти е за 15 години е с 370 месечна вноска, при 30 годишен кредит - 240 месечна вноска. С други думи вноска по кредит може да е и много и малко. В този смисъл вноската по кредита може да е приблизително колкото е наема на жилището или не много по-висока от него.Тук проблемът е друг - колко години ти остават до пенсиониране и колко време евентуално можеш да погасяваш кредит.

27

Анонимен

преди 5 години

Инвеститорите в по-голямата си част търсят сравнително малки жилища, основно тип дневна с кухненски бокс плюс една спалня, на комуникативно място с бърз достъп до основни транспортни коридори метро, автогара, аерогара, железопътна гара---ако дава 100 хилки - да се обади! отговаря на всички изисквания и е епк, не е панел!

26

Анонимен

преди 5 години

хехе брокерчета , нещо в последно време намаляха балъците а ? че и статийки пускате .

25

Анонимен

преди 5 години

Като чета повечето коментари, бих рекъл, че нема смисъл да се интересувате от покупка на имот. Първо понаправете пари, а после гледайте обявите и обмисляйте. Инак връзвате каруцата пред коня.

24

Анонимен

преди 5 години

Цените се определят от "търсене/предлагане". Това че себестойността на квадрат е 200-250 евро, по никакъв начин не определя нивото цената в либералната икономика.

23

До 19 Бре

преди 5 години

Там, където ти живееш и не познаваш хора, които да взимат повече от 1000-1200 лева заплата, цените на жилищата са в пъти по-ниски и няма да ти трябва голям заем. Ще ти стигне и заем с 100-120-130 евро месечна вноска и то за целия имот, без да имаш спестени пари.

22

Анонимен

преди 5 години

18, вноската по ипотеката е поне два пъти по-висока от наема - при един и същ имот.

21

до 11

преди 5 години

Е, колко да се вдигат - сега са "нормални" щото, после да станат минимум 200 хил. евра боксониера ли. Ми кой има да дава. И българинът ще става все по-платежоспособен...

20

Анонимен

преди 5 години

В момента доста хора продават досегашното си жилище и взимат малко по-голямо на цена не много по-голяма от цената, на която продават досегашното си жилище. Ако добавят и прдажбата на някой наследствен имот в България, а такива има много, и ето ти как хората се местят от двустайно в четиристайно в София и то при тези цени на имотите. Обяснението е, че хората в България масово имат собствени жилища.

19

Бре

преди 5 години

260 евро месечна вноска??? Че това е непосилно за 99% от работещите българи? Те хората вземат заеми по най много пои 5-10 хил. да си купят кола примерно като някой и това едвам изплащат.Явно някой хора живеят във паралелна реалност. Не мога да си обясня как ги изкарват тия пари. Аз не познавам човек който да взема повече от 1000-1200 лева заплата в бг. Повечето вземат по 700-800 лева чисто и това им стига колкото да не умрат от глад. За спестявания и дума и не може да става.

18

До 13

преди 5 години

Като продължение на предишното - ако си под наем в София, плащаш наем в размер съизмерим с вноската по кредит за подобно жилище.