25

Щ.Младши

преди 6 години

България в онези години нямала приятели в Русия,Англия и Франция,каквито имала Сърбия. Сърбия винаги можела да се намеси в антитурските въстания на своите,понеже зад гърба й по всяко време стояла Русия- тя спирала турските агресии срещу страната,идващи след всяка сръбска намеса. Нашата намеса обаче нямало кой да подкрепи,напротив- руските съюзници Сърбия и Влашко щели веднага да нападнат България заедно с Турция,ако опитахме да помогнем на въстаниците в Македония,а нас ще ни обявеха за агресори.

24

допълнение

преди 6 години

звездичките в коментар 25 да се четат като "краткото наименование на баница с тиква"

23

до 20

преди 6 години

До д 286851Ами общата история е БЪЛГАРСКА бе ***!

22

Щапаров Младши

преди 6 години

Защо друга държава освен България не забранява на своите военни и полицейски органи да поддържат македонската революция? Отговорът е ***: НИКОИ борци освен Българските не искали да поддържат македонските борби и тази забрана за гърци,сърби и власи била напълно излишна! България обаче трябвало да спира със сила своята войска и полиция,които искали веднага да влязат в Македония с оръжие в ръка и да спрат турските издевателства над народа ни! А страната ни тогава въобще не била готова за война!

21

_

преди 6 години

Странджа, земьо македонска. ;)

20

факт

преди 6 години

ВМРО и БМК се избиват като кучета .Като някакви мафиотски банди на територията на цяла Македония.И тогава македонските българи намразват България.Впрочем идеята за федеративна Македония като независима държава се ражда след това въстание и то е дело на Яне Сандански .

19

Щ.Младши

преди 6 години

Браво на Божидар Димитров- поздравления за високопатриотичната позиция!

18

д 286851

преди 6 години

Божидар Д .продължава с провокациите.Абе амсалако ,ББ ти каза:Обща история.ОБЩАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА.Айде набий си го в тъпата кратуна вече.

17

д

преди 6 години

Божидар да не се прави на важен .Въстанието ако беше подкрепено от България щеше да успее. Но Даме Груев е казал макар да е знаел какво ще стане-По -добре ужасен край отколкото ужаси безкрай .

16

Бай Иван

преди 6 години

Не знам Божо какъв е, ама за разлика от повечето български политици не трае на македонците.

15

Oleg

преди 6 години

През 1885 год. юридически няма Съединение - просто Османската империя е записала, че князът на Княжество България е и княз на Източна Румелия. Юридически има една цяла България, през 1908 год., когато Александър Малинов и Фердинанд обявяват на 22 септември Независима България.Македония е освободена от Османска власт чак през Първата Блаканска война през 1912-1913 год. Разкъсана е на части след Втората Балканска война (Междусъюзническа), когато България обявява война на съюзниците.Първа нац. кат

14

Oleg

преди 6 години

Като Берлинския конгрес е през лятото на 1878 год.Какво ЕС, какво НАТО, каква Сърбия и Румъния. На Румъния е дадена Северна Добруджа дето е при делтата на Дунав, Македония не е делена от никой, просто е върната цялата на Османската империя. Разделена е само България на две части. През 1885 год. след Съединението Сърбия обявява война на България подкрепена от АЛександър III в Русия.Русия в ЕС и НАТО ли е тогава?

13

Македонац

преди 6 години

Македония е най великата држава на светот ние македонците сме най модрите люге у светот.А бугарите море да си кютат и не драпайте мадиня а ни подарете сада аероплани не танкове ако сакате да сме добри со вас.

12

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен"ЕС и НАТО разкъсват България и Македония през 1879 г. се стига до война със Сърбия и Турция а Гърция и Сърбия си поделят тайно Македония а Румъния заграбва Добруджа."Лелеее ти *** уби! Застреля! ЕС и НАТО през 1879 г?!? Македония, България?!Държавата е разкъсана от Великите сили - Англия, Русия, Австро-Унгария,Франция,Германия,Италия на 3 части - Македония - връща се на Османската империя, Княжество България-васално княжество и Източна Румелия - автономна област на Осм. империя

11

Анонимен

преди 6 години

Според мен българските историци трябва да излязат с ясно и кратко изложение на историческите факти, които смятат че са изкривени от македонците, и да го разпратят по всички български и македонски медии и до компетентните органи в двете държави.

10

Az

преди 6 години

Дъртото ченге пак играе по тъча - хитро пропуска да каже каква е целта на въстанието, защото тя не е някакво присъединяване към България, а борба за самостоятелност на Македония. Също така, България не само не подкрепя въстанието, тя провокира избухването му с една единствена цел - разбиване на ВМРО и осуетяване на плановете за автономия на Македония. Патологичен лъжец е дъртия пергиш !

9

Анонимен

преди 6 години

Божо е кръстоска между сърбин и алауитка а дядо му е бил албанец женен за сирийска кюрдка. Докато оправят въстанието чие е Меркел ще ги оправи яко отзаде.

8

Анонимен

преди 6 години

Браво! Когато човек разбира това, за което пише и му се получава.

7

Цеко

преди 6 години

Целта е да се насъскват двете държави. Сърбоманите немат интерес от ЕС и затова ни плюят

6

Бай Иван

преди 6 години

Въстанието дори да е дело само на ВМРО, не значи че е македонско деяние. Понеже ВМРО си е българска организация. Все едно Гърция да каже че ВМОРО е Гръцка организация понеже е основано в Солун.