30

Анонимен

преди 6 години

BALGARITE PRODAVAT USTROISTVATA NA ROMITE,A TE KRADAT OT BALGARITE.BALGARITE SA VINOVNI ZA VSICKO LOSHO,KOETO SE SLUCVA V DARGAVATA

29

Ха-ха-ха!

преди 6 години

До "Някой"-Много си зле човече.

28

Бау

преди 6 години

Има българска фирма, която продава такива защити, но цените им са чист обир. Такова нещо струва 4-5лв те го продават за 20... Българска работа.

27

Св до Бау

преди 6 години

Нищо не става. Дори и да има няколко такива "покупки", а аз никъде не съм чувал за такива, или добре ги прикриват банките, просто ще се отразят тези транзакции в извлечението ти. Това веднага се покрива от банката, ако както са ми обяснявали, че евентуално можело да се прехвърли в някакви сметки в Бали. Естествено ако си бил там едновременно с тази кражба няма как да докажеш че не си пазарувал, но пък ако нямаш печат в паспорта че си излизал, лесно се доказва че през това време не си бил там.

26

:)

преди 6 години

Купете си екраниран портфейл и дотам с точенето на безконтактни карти.

25

Някой

преди 6 години

Затова:1. Само КЕШ! После да не съжалява човек като ги гледа как ядат и пият с неговите пари и си пеят "моме Калино"2. Мнооогоо далеч от всякакви римляни, *** обиталети на нашата планета, и други такива подзащитни на БХК.3. Никакви карти. Имам 2 банкови сметки, и на двете съм им спрял картите. В банките си има камери които работят непрекъснато, и няма как да ги облепят без никой да забележи. А на хората с различно мнение от моето - Ха да Ви е честито!

24

Бау

преди 6 години

До 26"Журналистката" не е разбрала какво точно става както винаги. Не ти взимат данните, а източват лимита от 25лв, които можеш да използваш без контактно на транзакция. Аз така плащам по магазините. Ако е под 25лв само я докосват до машинката и е платено, ако е повече иска ПИН. Не съм сигурен какво става ако 'купят' няколко пъти по 25лв един след друг.

23

...

преди 6 години

Стига глупости. Ако използват NFC(няма друга) технология да прочетат информацията от RF чипа на картата, ще могат да видят, какво си правил с картата. Ще рече, че ти виждат, какви трансакции са последните 10 (колко пари си теглил) и номера на картата. На чипа няма информация за CVV, няма и информация за ПИН-а, тая информация е в оторизационната система на банката или БОРИКА/VISA/MASTERCARD, та ако може да кажете, как точно източват, че статията ви бие на конспирационна теория?

22

Св

преди 6 години

В един сайт дори има някаква несвързаност с обяснение за заплащане в биткойн. Ни в клин ни в ръкав - като става въпрос за престъпление - биткойн. За да се източи максимума - 25 лв, трябва да е свързано към някаква сметка на фирма, в банка. Как се превръщат в биткойни, никой не знае. После и тук в статията се споменава не източване, а записване на данни - което е общо взето две имена на притежателя и някаква банкова идентификация, която е недостатъчна за последващо копиране и скиминг без ПИН-а.

21

Айде малко сериозно

преди 6 години

До до 3Рай...зен банк - заявление за спиране на функцията "Безконтактно плащане". Изключват я веднага.

20

Анонимен

преди 6 години

И СИГУРНО СА НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ.

19

Св

преди 6 години

Толкова постна информация, преписали са нещо от заглавната страница на , проверих има още няколко новинарски сайта със същия текст. Сигурен съм че продължението на 4-5 страница в , завършва че трябва да си купим от джобчетата на една фирма, която продаваше преди защитни ленти за магнитната на картите, за защита от скиминг. И докато преди сме чували конкретни потребители за кражба (обикновено от невнимание с ПИНа и скиминг), аз още не съм чул и един да му е източена безконтактно.

18

Важно

преди 6 години

Допълнете статията с начина за защита на тези карти, за да помогнете с информация на хората. Продават се специални пластики, който се носят до безконтактната карта и я предпазват (могат да пазят до две карти). Има и вариант "направи си сам" - може да си направите плик от алуминиево фолио, в който да държите картата.

17

фарадеева клетка

преди 6 години

Точно заради такива. не харесвам безконтактните карти.Решението е джобче за карти, което играе ролята на фарадеева клетка, продава се за малко пари. В този случай обаче безконтактните функции не бачкат, което за мен не е проблем.

16

ГАДОРЯН

преди 6 години

И джебчийството не е това което беше

15

Анонимен

преди 6 години

Подобни устройства се използват в Русия от две години, най-вече в обществения транспорт.

14

Сп??нс

преди 6 години

В тукашните автобуси се заплащаше с контактна карта, после някой изчисли че се губят 2 секунди за всеси пътник и умножено по 20-30 хиляди на ден е много време което може да се спести с безконтактните.

13

Анонимен

преди 6 години

Мислите ли че някой ром е дал 3600 лева за такова нещо? Българи са крадците и по техни сметки отиват, а ромите са само наемни лица, на които им се плаща кеш и даже не им се казва какво точно правят.

12

Хъммм до 8

преди 6 години

Разбирам притесненията ти, но вярвам си на ясно че икономиката в България и по света отдавна е надхвърлила обема на книжните пари , защото ако всички плащаме в брой, значи да обвържем икономиката с наличните пари и за да стане това трябва да има напечатани пари покриващи стойноста на всичко което може да се търгува в страната , защото в даден момент може да го продадем/купим.

11

до 3

преди 6 години

Как се деактивира тази "функция" на картите? По-скоро, самата карта има такава функционалност и ако не желаеш да я има, трябва да си смениш картата с друга