50

Анонимен

преди 4 години

Сега е същото Цар Борис обезглави българите,не останаха хора по селата.

49

Владимир Първий

преди 4 години

Спор няма, щяхме да сме много по-добре ако ни бяха завладели латините а не турците но в историята "ако беше станало така..." не съществува.

48

Анонимен

преди 4 години

Забравили сте да споменете и че в битката е участвал не кой да е а Енрико Дандоло, който малко след това се разболява и умира.

47

Анонимен

преди 4 години

Средновековна слава" разглежда битката от 1205 г........................Колко вода е изтекло отогава и колко риба е изтровена......А е момента сме кофата на Европа!

46

юбералес

преди 4 години

От постоянните войни между европейците се възползваха турците и татарите. А най-голямата грешка е била да се плаща на разни неевропейци като куманите.

45

ззз

преди 4 години

В историята няма АКО, така, че какво би станало .. всеки може да си фантазитра до безкрай. Друго е по-интерсно, има няколко древни препратки в които се споменава че Аспарух идва при роднини, от които се предполага, че траките и древните прабългари имат общи корени ... темата е обширна.2.По едно изречение във византийските хроники се казва че "славяните избили всички местни хора" и се прави извод - избили траките. Но за гърците ХОРА са били САМО гърците: т.е. траки и славяни са прочистили гърцит

44

ognyanz

преди 4 години

До Анонимен 42: Имали сме като съсед източната Римска империя (Византия), която е пренесла в средновековието античната култура и наука, от която са се учили и в Западна Европа. Четвъртият кръстоносен поход унищожава временно Византия, отслабва я, и така отваря пътя на османците към Европа.А за битката: Калоян правилно е преценил, че заради прекалено високото си самомнение латинските рицари няма да издържат дълго да ги дразни и обстрелва леката куманска конница. И ги е примамил в капана.

43

Анонимен

преди 4 години

Като лик или като г. З, няма значение. Западния модел е господар слуга от имперски принцип. Няма наследник на сводолюбивите Траки, който да им играе по свирката. Не и от рода на царските скити.Историята няма ако. А Кало Йоан по е знаел, какво и как.

42

Анонимен

преди 4 години

Една католическа България щеше да е в Европа още 13 век.Щхме да имаме университети и култура на европа още тогава като поляци,чехи,унгарци.

41

Анонимен

преди 4 години

Калоян трябваше да помогне на рицарите.Нямаше да има турско робство.Щяхме да сме католици като полицията ,чехи и унгарци,а университета ни щеше да е открит 16,17 век.Ех,Българио.

40

Анонимен

преди 4 години

Калоян е католик все пак.Войната с рицарите е тотална грешка,която му струва короната.Куманкте са неблагодарни азиатци и веднага след победата решават да действат на своя глава под стените на Солун.Калоян е излъган от гърците,той работа в Одрин е нямал и е помагал на византийците като се е надявал да стане император ...Излъган повежда война с ромеите този път.Всичко приключва 1207.Тотално сгрешена политика.

39

Леле до Сата НАТО

преди 4 години

С Княгиня Мария ли, бре!??? Ахаха ! От тебе научавам, че Бодуен Фландр е въртял любов с дъщерята на Калоян :)

38

Леле

преди 4 години

И нека антибългарските коментари започнат сегааа!... някои много ги боли от силата и величието на България :) забавно е, че им държи влага и след почти хиляда години :)

37

Сата НАТО

преди 4 години

Фландърски въртял любов с жената ли, дъщерята ли на КалояН-----Мда...Благоверната жена на Калоян, азиатска , която после се жени за племенника му, след като участва в заговор за убийството на мъжа си.

36

Анонимен

преди 4 години

Цяла Византия ,поне азиатската й част е окупирана от турците.Комнин моли папата за помощ.Откликват християнски графовее и барони,кралете са били в лоши отношения с папата и не участват в първия поход.Комнин помага на рицарите с храна ,а те му връщат азиатската част поне около моретата.За съжаление Анатолия остава турска и до днес.Не говори глупости.Без походите по молба а на Византия щеше да стане така щото Балканите да паднат като Мала Азия още 12 век.

35

Анонимен

преди 4 години

До опетковАко ти бях даскал по история и 2 не бих ти писал.

34

Анонимен

преди 4 години

По-скоро не са му издържали нервите и е теглил една майна на Калоян и оня го е утрепал. Като знам как на чужд език първо се научават псувните, само това ще да е станало.

33

да

преди 4 години

никъде няма сведения за ослепяване на Балдуин не си измисляй

32

Анонимен

преди 4 години

Въртял е любов друг път. Човекът е бил току що овдовял, с две малки деца на другия край на света, с разбит живот и пленник при някакви диваци. Няма човек, на който изобщо да му стане при тая ситуация.

31

да

преди 4 години

кръстоносците са диваци и страхливци и заслужено сме ги смазали, а това, че спасили Европа от исляма е виц на годината..90%от "рицарите" са бедняци, тръгнали да грабят, когато по случайност превземат Йерусалим за нула време стават съюзници с различни мюсюлмански владетели за да върви търговията