14

Анонимен

преди 4 години

Не е комунистическо, западно е както казах. Германските социални стипендии (Бафьог) се нагаждат дори не само на дохода на родителите, а на цялото семейство. Ако, примерно, родителите на студента са на социал, но сестра му живее в същото домакинство и има работа или дори стажантска заплата, сестра му е длъжна частично да го издържа. Сериозно говоря, има такива абсурди. Ако си намери работа, губи право на стипендия. Стипиндии за успех изобщо няма.

13

Анонимен

преди 4 години

Преди имаше две стипендии - за успех и социална. Никой с успех не беше питан за дохода на... родителите му. Това е нагаждане на най-големите грешки на западните образователни системи. В Германия примерно всичко е социал, включително докторантските стипендии, с които ти се забранява да работиш. Дискриминацията на работещите студенти е страшна, включително загуба на право на общежитие, защото парите ти не са подарени. Родителите им са законово длъжни да издържат пълнолетен човек.

12

Анонимен

преди 4 години

През годините около 1980 когато следвах, получавах между 50 и 65 лева стипендия. С всеки следващ курс стипендията се вдигаше с 5 лева, както и с 5 лева за всеки 0,5 единици успех. Примерно 4-ти курс с успех 5,30 от предишната година - 65 лева стипендия. С тези 50-65 лева живеех така, както сега бих живял с 800-1100 лева.

11

Анонимен

преди 4 години

Поредната глупост на управляващите! За тях умните хора са опасни, затова изгониха умните ученици в чужбина и продължават да ги гонят. Само дето са толкоз много глупави, че не се сещат, че няма откъде после да внесат работещи хора. Понеже и за добрата работа акъл се иска.Ама де толкоз акъл у тях?! Те ако го имаха, нямаше да опоскат държавата като скакалци. Собствената си държава.

10

Анонимен

преди 4 години

Е всеки пълнолетен може да живее сам, какви членове на семейството да пише? Аман от тъпизми! И без това за шестица е достатъчно да имаш присъствие, бил си два пъти на лекция и си готов. Университетите ни са пародия.

9

Ванката

преди 4 години

До ЕлемагИ ти си прав :)

8

Радослав

преди 4 години

Това е стипендия за успех - Стипендия за положен труд и получени резултати! Какво общо има това с доходите ти? Все едно на работа да ти откажат бонус за отлично справяне със задачите защото заплатата ти е по висока от тази на чистачката! Поредния пример, че комунизма не си е тръгнал от университетите ни и все още безчинства там! Така се оказва, че не стимулират полагащите труд,защото може човек с бал 4 (добър) заради по ниските си доходи да вземе стипендия за сметка на този с 5.60 което е абсурд

7

Елемаг

преди 4 години

Номер 5 Ванката:Аз познавам 2 милиона,които са трудолюбиви ,*** някак си не ги поощряват в тая държава?Правилно е ,ако ще ги поготвяме за живота,освен да не им даваме,даже да взимаме.Да знаят ,че в България и да си умен и да бачкаш кат вол,най-много ,даже да си плащаш... :) Така го виждам аз.

6

Радослав

преди 4 години

За пореден път в нашата *** този които изработва парите и плаща на всички няма право на нищо! И с детските е така и с всичко! Не е нормално това! Това показва, че политиката на държавата не е да създава данъкоплатци! После защо масово криели доходите си и не искат да плащат данъци? Когато данъкоплатеца стане равен с останалите може и да се започне осигуряване на реални доходи! Да не говорим за това колко отвратително е заради 20,30 стотинки да ти откажат стипендия и, то за успех!

5

До 4

преди 4 години

Във всяка наистина цивилизован държава (което автоматично изключва USA & UK от списъка) висшето образование е безплатно.

4

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 4Само че тук заплатата на лекаря не е 150 бона. Както и на другите. Като се дигне десетина пъти стандарта на живот, може да се помисли за платено висше. Но и това не е меродавно. В Германия самото следване по правило не е платено. Въпрос на политика на държавата.

3

Ванката

преди 4 години

До АнонимкаЗащото стипендията е вид награда за положения труд, а не социална помощ. Умните и трудолюбивите трябва да се поощряват.

2

Анонимен

преди 4 години

такава порнографска система няма никъде по света!! Навсякъде по света СТУДЕНТА СИ ПЛАЩА! АМА ЯКО си плаща! Безплатно е само за много малък брой отличници!НАПРАВЕТЕ както е навсякъде, слагайте едно 30к или поне 10к на година и това е!Да учат само тези които искат да платят. Какво е това данъкоплатеца да му плаща "вечния студент"? Това го няма никъде бе!!!Ей на медицината е 100 БОНА. Плащаш и като завършиш си избивш парите, НЯМА доктор с заплата по малка от 150 БОНА! Така е в цивилизацията!!!

1

Анонимен

преди 4 години

Студентите са пълнолетни хора, не са деца. От какъв зор ще гледат дохода на родителите. Та нали една от ползите на следването е да се откъснат от семейството, да станат самостоятелни. Браво на СУ, че не взимат предвид дохода. А останалите - като пестите за сметка на студентите, що за университети сте?