15

Мда

преди 5 години

Такива като Иван не харчат по 150000$. Те просто се надценяват и затова такъв край. Ако беше с кислород и шерпа под ръчичка нямаше да има проблем... Така прави един известен столичен адвокат. Дори така пак е голямо постижение, но някак си отива в графата скъпа лиготия на богаташи. Не е никакъв алпинизъм.

14

Мда

преди 5 години

По-впечатляващото в биографията му е, че този човек е качвал и K2. К2 никога няма да се превърне в комерсиалния Еверест, там висиш на отвесна ледена стена разчитайки на собствените си физически сили.

13

Мда

преди 5 години

99% от изкачванията да по двата комерсиални маршрута от страната на Непал и Тибет. Има много по-сложни които опитват единици като Меснер, а и нашият Христо Проданов 1984 по Западния гребен беше несравнимо по-сложна експедиция спрямо днешните изкачвания. За сезон 2019 от общо около 900 души само 5-6 ще опитат нещо истински сложно като *** Лхотце - Еверест, а двама тия дби опитват и неизкачван досега маршрут от страната на Тибет. Дано всичко мине добре, ще узнаем до 2-5 дни.

12

Аз

преди 5 години

До АнонименЩот дават по 100 бона

11

ГОГО

преди 5 години

До АнонименВсе пак, 8000 долара не са мизерна сума! 80 заплати са все пак!

10

Мда

преди 5 години

Елитен шерпа като Ками Рита изкарва общо около 6000$ за двата месеца в които е сезона. През останалото време тези хора се издържат от лоджии в които приютяват и изхранват обикновените трекери. Печелят в пъти повече спрямо стандарта за Непал и там минават за заможни хора, но е нищо за това което вършат. За справка средната цена, която участник в комерсиална експедиция заплаща е около 60000 $

9

Анонимен

преди 5 години

Едно изкачване струва между 45 и 130 хил долара, от които шерпите получават мизерните 8 хил долара на човек. Но на фона на заплати по 100-200 долара в Непал това си е доста прилична сума за техния стандарт.

8

Анонимен

преди 5 години

И аз винаги съм се чудил защо някой като се качи дори веднъж е супергерой, а шерпите, които се качва за добър ден и то носейки въжета, стълби, кислород, за да могат онези да се катерят наготово, остават в сянка. Все едно за тях се приема за даденост, че могат да се качват, когато си искат и не се приема за събитие.

7

Анонимен

преди 5 години

Ако не бяха шерпите и 5% от изкачилите се бели нямаше да са успели. Преди шерпите да влязат в бизнеса, първия опит за изкачване е 1921, а първият успешен е 1953 и с шерпа в екипа. Правете си сметката колко щяха да са изкачили. Шерпите се качват без предварителни въжета, често без кислород и носейки кислород за белите. Катерейки се, постатяват и въжетата паралелно. Белите се качват вече на готови въжета и с доста кислородни бутилки, които им ги носят шерпите. Ако им прилошее, пак шерпите помагат.

6

dmx

преди 5 години

Сякаш леко се присмива на бледоликите и с основание. Толкова е уверен и обветрен. Той е роден на тези планини, те са негови.

5

Евала

преди 5 години

А в белите държави хората още се впечатляват когато някой западен "атлет" изкачи Еверест с 300-та зора.Пък шерпите си изкачват десетки пъти че на всичкото отгоре и носят багажите на "големите" алпинисти.

4

Гледна точка

преди 5 години

Чест и почитания към Ками Рита! Но на един човек името му ще остане в aнaлите на историята на алпинизма - Райнхолд Меснер. Първият човек изкачил всички осемхилядници в алпийски стил (без лагери) и то без кислород. Катерил много повече от 24 осемхилядници, някой от които по-трудни от Еверест (като мистериозния Нанга Парбат и на смърта К2). Правил експедиции и на южният полюс. ВЕЛИК!

3

Аспарух

преди 5 години

Едно изкачване на връх Еверест струва между 50000- 70000 лв.А той вече 24 пъти.Браво на човека.

2

Анонимен

преди 5 години

Този човек е благословен от Бога....и да уви сигурно му плащат жълти стотинки ... уви, НО Господ го обича. 24 пъти......поклон. Някой и един не успяват.

1

бай ганю

преди 5 години

евалласигурно му се плащат жълти стотинки но всеки ден рискува живота сиа ние тук мърморим ако трябва да работим в събота и всякакви други нищожни дреболии