568

DW

преди 5 години

Моля обърнете внимание на източника - Дойче веле. Това си е германска пропаганда в полза на турция, нали именно там публикуваха че Батак бил мит, никой не е заклан. Не знам как с половин уста признаха уж някаква отговорност за кланетата над арменци, но без последствия за турция.

567

Луда работа

преди 5 години

Докъде я докарахме, да му се не види!!! Не само продажни учени, ами и интернет ***, дето плюят на народа и историята си ... Прадядо ми е отведен в Диарбекир само защото е имал смелостта да тръшне на земята доведения от Турция пехливанин, който псувал и жена му, и вярата му; и да го тръшне така, че оня повече не станал ... Прабаба ми отгледала сама децата си. И сега ще пишете колко добре сме живели под турско робство?! Драскачи продажни и мазни ...

566

Torbalan

преди 5 години

Do Martin Petrov:Kade gi vidya tiya 8 miliona balgari? :))

565

Анонимен

преди 5 години

Живели са със собствени имоти, ***, с право да учат в Европа, с право да търгуват където поискат в империята и извън нея, с право да имат собствени училища и църкви.Все права, които ни бяха отнети през руското робство.

564

Анонимен

преди 5 години

До дедо ЙовОлигарсите-Чорбаджии и тогава добре са си живеели! "изключително красивите къщи във възрожденските градове" са все на най-верните поданици на падишаха!Като къщата на Бенковски в Копривщица ли бе учен?Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/03/26/istorici-kak-sa-jiveeli-bylgarite-v-osmanskata-imperiia.405728

563

така е

преди 5 години

До ЕрхоЕдна трета от войската в Плевен са били българи,и точно те не предават града на руснаците!Защото са знаели какво представляват!Осман паша предава града срещу 250,000 златни рубли!И тогава българите,виждайки какво става, бързо изчезват от града,а Осман паша се оправдава за капитулацията с тяхното "предателство"!По ирония на историята войниците в Плевен са били повече от обсаждащите ги!!

562

дедо Йов

преди 5 години

Олигарсите-Чорбаджии и тогава добре са си живеели! "изключително красивите къщи във възрожденските градове" са все на най-верните поданици на падишаха!

561

как са живеели

преди 5 години

Как са живеели ли? С Баташко клане, със забрана църквите да са по-високи от един конник, с обесване на Левски, с убийства на революционери, с еничари и кръвен данък.Ей така са живели

560

хесап

преди 5 години

До Под иготоА колко са плащали мюсулманите за еничари и потурчване?В БНА 1.50 лв месечно на редник и офицерите не са им ги давали!

559

АРКАДАШ

преди 5 години

Факта, че са оживели цели 500 години означава, че добре са живели както всички.Няма ли кой да пита как сме живели по време на народната власт под съветско робство?

558

gg

преди 5 години

"В периода непосредствено преди падането на България под властта на османските завоеватели българското население възлиза на около 1,4 милиона души." - това откъде ни е известно?

557

Анонимен

преди 5 години

Питайте кюрдите как се живее в турска държава.Те нямаха нашия късмет да се отърват от шалварите.

556

Данчо

преди 5 години

До асд, и тук пак ли имат вина турците? За хора като вас, всеки му пречи, но никога няма да признае своята грешка. Ако не бяха турците, днес нямаше да съществува България, това го знаят много историци, но няма как да го кажат на глас, защото ще си загубят пенсиите си. В една Европа са се избивали като кучета между две християнски църкви, но хората гледат напред. А ние лаем като животни.

555

Анонимен

преди 5 години

До Мартин ПоповИ ти пишеш глупости,в Средновековието статистика е нямало,а тогава България е била 20 пъти по-голяма от сега.

554

Мартин Попов

преди 5 години

Пълни глупости! Българите били преди поробването 1,4 милиона, а след Освобождението 2,4 милиона. За 500г нараснали само с един милион. А от Освобождението до края на 20 век, само за стотина години, стават 8 милиона. Ясно е, че ако не бяха турците, от 1,4 милиона (разбира се, ако е вярна тази цифра, а не е занижена) след 500 години щяха да станат поне 6-7 милиона. Става въпрос за страшен геноцид! Аман от псевдоучени - предатели!

553

6226

преди 5 години

До АнонименДа статията е манипулативна и т.к. не се цитира нито един източник и фактите не конкретни, а този казал това, онзи онова...не съм съгласна с нито една дума в този текст. Въпреки захаросаното описание на "благосъстоянието" на българите , се подчертава, че живеели в лоши хигиенни условия и умирали от епидемии. Това е високо платена статия, с цел изграждане на позитивен поглед към Турция и е срам за автора!

552

ммм

преди 5 години

До Ерхослед 1829-та бе, вашият султан Махмуд 2 разпуска аскера, прави реформи, създава някаква малка средна класа. преди това са били всички един дол дренки. дискусията е безсмислена, никой никога няма да ви види като нещо повече от окупатори и то силно изостанали и примитивни. като римската империя, вие сте само история, разликата - империята ви е примитивна и несвършила нищо за човечеството. и още - османската империя е проек на Осман и наслендиците му, ти нямаш нищо общо с тях

551

Ерхо

преди 5 години

До 609, да точно тези 500 години са били само по селата, но иначе са пътували от Европа до Ерусалим, нали така? Учат в Европа със султански пари и се връщат пак обратно. Ех хора, как си вярвате на това което ви харесва. Учите историята когато империята се разпада, но никъде не пише как рамо до рамо са воювали на фронта за спасяването на северна България. Ми през световните воини също, а само ревете за робството. 😡

550

ммм

преди 5 години

До Ерхоне променя нещата. три царства, нетурски, със собствени владетели. нещо типично за всички европейски народи от онова време - да бъдат графства, говорещи един и същи език, базирани на обща народност. и още, иван и ти сте един и същ драскач бе, това е очевидно. подписва с империята? коя империя? вие неоосманистите ще докарате недосмачканата си соманска идиотия най-после до финал. къде са ви архитектурните чудеса, пътищата, науката, меродавната култура? 500 години само джамии и конаци.

549

Анонимен

преди 5 години

До ЕрхоФизически са избивани или потурчвани няколко пъти 1400 г. 1450 г. 1530 г. 1680 г. 1740 г. Тогава българите са намалявали до 200-300 хиляди колкото днешен Люлин.