51

Andreshko

преди 6 години

До # 40. Не съм съгласен с теб ,първо защото в момента не става въпрос за разговорен език,а за зрелостен изпит по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА,където всичко трябва да е според правилата за литературен език и второ опростяването на езика води до опростачване на обществото,ако все още има такова,защото вече се разбра,че няма държава,а територия... За това сме и на това положение през последните 30 години.

50

М.С.

преди 6 години

Скъпи 49, М.С. означава Малина Стойчева. Студентка съм по Българска филология и те уверявам, че в това изречение допълнението "комисия" би могло да бъде членувано, би могло и да не бъде, именно от гледна точка на граматиката. Със здраве.

49

филолог

преди 6 години

До АнонименЗащо бъркаш разговорния език с книжовния? Има си езиково правило.

48

Andreshko

преди 6 години

Няма спорен въпрос,тъй като предложените изречения от "експертите" на МОН и фонетически не са издържани. Като деца си спомням,че се шегувахме с ромите,че говорят: "Един *** слама да ядеш нашто магаре",но сега виждам,че така говорят не само ромите...

47

МОН,

преди 6 години

/или М.С. - това "Министерски съвет" ли значи? Мнжого подходящо./Граматични са грешките при членуването, както и несъгласуването.Тук се изясни, че е налице точно такава - нечленувано е допълнение, което е следвало да се членува, т. к. става въпрос за точно определена комисия - тази, до която е подадено писмоТО.На МОН-аджия, министър и администратор у нас трябва да се обяснява като на дете в детска градина - бавно, кратко и по много пъти.

46

М.С.

преди 6 години

В условието на задачата е упоменато, че се търси изречение без ГРАМАТИЧНА грешка, а не без смислова такава. В отговор Б няма граматична грешка, макар и действително да е вярно, че трудно би могло да се измисли контекст, в който това изречение ще звучи логично. Задачата е объркваща, но нали сред толкова много тестови въпроси трябва да има и такива, които да представляват предизвикателство за учениците и техните мозъчета?

45

Анонимен

преди 6 години

Верни и са двата отговора с член или без член. Въпросът е много труден и не е за матура. Проблем (ът) е, че почнаха да се пускат много трудни въпроси на ученически или студентски тестове и няма контрол.

44

Анонимен

преди 6 години

До филологучените спорят защото в разговорния все по-често се изпуска члена:къде учиш? в Софийски университеткъде е реката? в Искърско дефиле

43

Анонимен

преди 6 години

Ба, Нина, то преди 20 години пак се търпеше. А сега?

42

Анонимен

преди 6 години

До 40.Опростяването на граматиката във всекидневието ни - домашно или работно - доведе със себе си масово изпростяване на населението и масова функционална неграмотност. Че въпросите от типа "множествено избор" са глупав избор за изпит по език, сте напълно прав. Но това няма нищо общо с "рационализациите", които наистина много хора прилагат, бързайки да правят пари. Днес е времето на комуникацията, а граматиката е "договорът", който спазваме, за да се разбираме.

41

nina

преди 6 години

Не е вярно,че Б) може да се остави нечленувано комисия.Защото или ще бъде комисияТА(като в предишно изречение е упомената каква точно комисия), или ще има членувано прилагателно пред комисия-изпитната,правната и тнт комисия.След като отидох и си прегледах кандидатстудентската тема по литература преди 20 години и видиях какви неща ми бяха поправени и счетени за грешка...Мога да кажа само едно-некадърници.

40

Bat Petko

преди 6 години

Моето мнение е : директно дисциплинарно уволнение на неграмотника, одобрил този въпрос. Това, че премиерът ни не е от най-грамотните го знаем, но "експертите", които одобряват тези теми за децата, трябва да са грамотни. Поне те.

39

40,

преди 6 години

и ти си прав. Лично за мен ДЗИ по БЕЛ следва да се ограничи и концентрира до създаването на грамотен собствен текст, тълкуване на чужд такъв и работа с текст, като четене с разбиране-това е езикът в действие и той се учи именно затова, да могат хората да си комуникират на него и да се разбират. Което става посредством смислени текстове,а не чрез глупашки въпроси с още по-тъпашки готови отговори към тях. В живота готови отговори за заграждане няма. Това с модното тестуване трябва да се изхвърли.

38

Анонимен

преди 6 години

Смятам, че губим ценно време в обмисляне на правила без никакво практическо значение. Определено граматиката според трябва да бъде опростена и да започнем да държим на съдържанието, не на формата. Всеки ден сме по различни фирми и ви казвам, че хората сами си я опростяват - от години не виждам римски цифри, кавичките са все по-редки, удареното й масово е заменено с й (включително и от мен, изобщо нямам намерение да го ползвам). И хората не са неграмотни, просто предпочитат да правят пари

37

Анонимен

преди 6 години

Пращам много ви здраве и наздраве от Малдиви! А после си спасявам чаветата, че получих зелена карта за Съединени щати.Искрено се надявам там като не знаят българистански, то поне да са наясно с английски.Ще им преведа там сама приказката, как баба отишла за дренки в гора и как хоп - баба на дрян, хоп - меца под дрян.

36

Андрешко,

преди 6 години

не мой то тъй, с лошата! Тогизи и учителите требе да си покажат дипломите. Ако може и от средното, че имам позната учителка, която повтаряше година заради двойки.И кой ша ни учи детинята? То повекето матрял е лошав. Или май по-добре да го не учат такива даскаля и да го не управляват такива управленци!

35

Andreshko

преди 6 години

Премиерът им *** и неграмотни експерти в МОН учат децата ни. Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисияТА. Не може да се твърди,че някаква си комисия,защото като отидеш на интервю не отиваш при някаква си абстрактна комисия,а при точно определена комисия,при която се състезаваш с други кандидати. В МОН са еднокнижници,които трябва да покажат дипломите си,за да се види с какъв успех са завършили образованието си,ако не са я купили...

34

27,

преди 6 години

До Наблюдателен"Да ви прави впечатление, че "специалистите" от БАН не казват че е грешка, а че е неестествено. Странна констатация. Какво значи това. Някой да обясни."Ясно е какво - хората по възпитан начин казват на МОН-аджиите, че изречението им е като на новопристигнал емигрант от близкия изток, който от месец едва учи български. Но го казват по-културно.

33

друг пример

преди 6 години

"Платих 20 лева на Гошо да ми измие кола".Това изречение може и да е вярно значи според МОН. Но в 99% от случаите подобно изречение би звучало нормално само за рускиня, женена за българин, която 20 години не се е научила, че има определителен член в нашия език... Да, граматически нищо не ме задължава да го членувам, но е нелогично.

32

33,

преди 6 години

Така е, но това важи и за "комисияТА", до която е подадено конкретноТО мотивационно писмо. Ако беше просто едно мотивационно писмо, то можеше да се подаде и до "комисия".