90

Анонимен

преди 6 години

Аз пък уча право трета година в СУ и мога да кажа, че някои преподаватели късат напълно умишлено, защото печелят от това. Да не говорим, че организацията е на много ниско ниво - винаги нещо се променя в последния момент и само някои хора разбират за това. Вместо да учим чужд език, ни карат да записваме разни спортове, които са задължителни, въпреки че базите са в окаяно състояние. И едва ли не, не можеш да завършиш, ако не си взел часовете по спорт. А иначе имат един куп изисквания.

89

Анонимен

преди 6 години

По радиото слушах една история как тукашен професор къса един кандидат-студент на изпит и онзи виждайки, че в България не може да влезе, отива да кандидатства в Англия - Кеймбридж. И там го приемат и той завършва с отличие и праща едно писмо на "професора" в България дето го е скъсал на изпита, и "професора" му отговаря, че в Англия стандарта на образование бил по-нисък от този в България (!!!).

88

Анонимен

преди 6 години

Където и да си завършил в България, значение има само в коя партия са роднините ти. Мнозина връзкари първо ги уреждат на работа, а после от зор ги карат да 'вземат' някоя диплома. Ако се направи детайлно проучване на всеки държавен служител и се сравни с кандидатите, които са били отхвърлени заради него/нея, ще видите, че 90% от отхвърлените са били по-образовани и по-кадърни. Никой да не се чуди защо младите бягат панически оттук, както и защо завършилите на запад не се връщат.

87

Dies Irae

преди 6 години

Да не говорим, че масово преподавателите са без 1 ден трудов стаж по специалността която преподават и говорят само сухи теории от преди 50-60 години, нямащи никаква връзка със сегашното състояние на светът, развитието, технологиите и науките. Трябва да се изчистят всички бивши БКП-та от университетите, да влязат млади преподаватели с поне 5 години трудов стаж по специалността, за да започнат да се развиват нещата

86

Анонимен

преди 6 години

У нашето фирма аз имам вишу, ама немам връзки, а тези дето са нагоре по етажите немат вишу, ама имат връзки и после си изкарват вишу, обикновенно в УНСС, и после вече имат и вишу.Та мисълта ми е, че връзките са по-важни, за жалост.

85

Dies Irae

преди 6 години

Поредното доказателство, че университетите трябва да се съкратят с много! Оставете по 2 в София и Пловдив и Варна. По 1 в следващите 4 големи града и всеки университет да е специализиран в нещо и само в това, а не както сега технически университет пуснали и икономически и правни специалности! Няма как дипломите да са с висока стойност след като на всички ни е ясно, че свободните места са повече от кандидат студентите и, че дори и с 2 се влиза. Нормално е 25-30% да стават студенти, а не 100%

84

Анонимен

преди 6 години

За протокола - завърших право в СУ и после изкарах право в Англия и 2 магистратури там. Всички кандидат-студенти получаваха предварително одобрение от контролиращия им орган дали въобще стават интелектуално да учат тази специалност. Така държавата им контролира не само какви студенти се записват, ами и бройката на нужните специалисти. На острова, само когато разберат, че си завършил някакво образование, и вече те гледат с уважение. За разлика от нашата мила територийка - тук на почит са връзките

83

xxx

преди 6 години

Голямата част от студентите търсят ''леките'' специалности.Всеки 2ри е икономист или спортист,колкото да отбият номера ..

82

Петко

преди 6 години

Путин навремето е събрал всички олигарси и им е казал: от тук нататък ще плащате по-високи заплати на народа и ще си плащане данъците ! Тук кой ще го направи това ?

81

Анонимен

преди 6 години

българското виШе, както и после българските заплати за човек с образование, са известни на всички - един фаянсаджия изкарва 3-4 пъти повече месечно от един български завършил студент. много ясно, че всички нормални хора ще учат в чужбина, за да си намерят човешка работа в бяла държава. между другото, дори и африканските държави изпращат кадърните си деца с държавни стипендии на запад, а после ги чакат с отворени обятия, уредена добре платена работа и уважение. у нас образованието е ненужно, явно

80

Пророкът Гочо

преди 6 години

Инженерът както и лекарят се изгражда с години и се учи цял живот. За съжаление в БГ ако не е син/внук на някой партиен хайдук, го чакат само ограбване на труда му и непрестанни унижения.Затова ще изпратя сина си да учи военно училище - да си оправи живота за 5-6 години с мисии по чужбина и дано някой ден да се поупражнява в БГ по живи мишени с коли за по 200 бона.

79

Анчев

преди 6 години

Елате да видите в Габрово, че това не е вярно изобщо.Изпълнили сме си приема на 99%. А доста от тези университети които цитирате, нямат и 90 процента изпълнен прием. Много странно откъде ги вземате тези данни.

78

Анонимен

преди 6 години

Само ТУСофия баш инженерни специалности , УАСГ , ФМИ и Физическия на СУ - другото е загуба на време и пари , лентяйство и негадейстово. Икономиката , психологията , философия , политология, социология това не висше образование а промиване на мозък ще бъдете още по-зле..

77

Анонимен

преди 6 години

"годината започна, много университети - пустеят". минутка мълчание в памет на българската граматика. вашите редактори сигурно още карат петнадесети клас в техникума по транспорт.

76

Анонимен

преди 6 години

В момента повечето университети у нас са обикновени търговски дружества.Влиза куцо и сакато и щом си плащаш вземаш една диплома,която само след няколко месеца си я забравил в кой шкаф е,че от нея полза няма.Изключение може би правят само медицинските ВУЗ.Също така не ми е ясно как едновременно се учи и работи.Навремето до обяд бяхме на лекции,като половината преподаватвли държаха на присъствие,инак двойка на изпита,а следобед-задължителни упражнения,без които няма заверка.Кога време за работа.

75

Анонимен

преди 6 години

Дами и господа !Още на времето ми беше странно какво точно ВИШНУ е Хореография,НСА ,Теория на изкуството.Не може една гимназия по електротехника да изучава 10 пъти по сложни неща и да има ЦЕНЗ за ВИШНУ без ВИШНУ.

74

сминдух енд чесън

преди 6 години

Гледайки писанията се убеждавам ,трябва ни само един ВУЗ и само една специалност, 100% държавна поръчка -дървена философия,преподаватели колкото искаш ,студенти няма толкова.

73

zainteresowan

преди 6 години

До АнонименНе, макар да уважам Шумен за миналото и приносът му във Възрожденския и Следосвобожденски период! Извинявам се за "злобата" си! Дължи се на умора от неглижирането от страна на обществото на проблемите в образованието и вихрещия се посткомунизм, поддържан от митовете за "онова хубаво, светло минало". Бъдете здрав!

72

Йордан Йорданов

преди 6 години

Ситуацията е простичка. Преди 89г само горните 25% учеха висше. Обикновенно на матурите тия хора изкарваха над 5, а повечето бяха освободени от матури. Имаше и едни 5% винаги верни на партията, които се промъкваха през РабФак(като ЦецкаЦачева)Ситуацията сега е - най-добрите 15% заминават да учат в чужбина.80 % от завършилите и 100% от взелите матурата отиват да учат ВИШУ, щото има места повече от обучаемите.Тия 10% дето са останали тук след като завършат отиват да работят в чужбина.

71

Академик Връзкаров

преди 6 години

Аз като шеф на проферсор Братовчедов,мога да изкажа само похвални слова за неговия малък но много сплотен колектив.Ейпъл и Самсунг проявяват голям интерес към таблета с парен двигател.Имаме още малко проблеми да решаваме в Академията.Сега съм възложил на колектив с ръководител професор Авангардиев да разработи специална чистачка за дисплея на таблета.Поради специификата на горивото, се наблюдава малко замърсяване на дисплея със сажди.