64

Някой до Кънчо

преди 7 години

Да ти кажа честно може би съм краен. Но за 3 год и половина това видях. Направи се нещо ново(ресторант, мол, път) и само се плюе. Аз съм напълно наясно, че 100 год. хората развиват бизнес, а ние сега започваме, но мнооого бавно и мн грешно според мен. 99 човека да са ок с нещо, един да има да се опълчи на статуквото може и след 100 год да сме наред, само че от 999(1) това вече е проблема, защото този индивид е особенния, той е питан ти какво искаш и т.н..мн дълга дискусия може да стане,

63

Анонимен

преди 7 години

Браво на цензора. След като се изтрива официална информация, съобщена от национален статистически институт какво остана за лично мнение.Извинете г-н цензор но Ви моля да кажете няколко думи за свободата на словото у нас. Моля Ви.

62

До Някой От Къчно_69

преди 7 години

Не можем да очакваме, че за 28 години пазарна икономика ще стигнем хора, който са в "играта" от повече от 2 века. Просто няма как да стане. Виждам, че се върви напред в някой и друг сегмент, но приватизацията 1945 година е съсипала българаското предприемачество и конкурентноспособност доста сер..

61

До Някой От Къчно_69

преди 7 години

Много си краен, и много ни съдиш, а не съм сигурен дали е с право. След като завърших (много на запад) - първата ми работа беше за фирма лидер в своята индустрия. Фирмата е основана 1907-*** година и е пазарен лидер във своя сегмент на поне 4 континента. Ключовото нещо тук е годината - 1907. Тези хора са имали 100+ години да развиват процеси, технология, развойни центрове, добри практики, да събират капитал и да градят добър кретитен рейтинг.

60

Анонимен

преди 7 години

Каква предприемаческа култура искаш от бизнесмени с червени куфарчета (каквито са масово тези тук)?Той е свикнал да има яко гръб и само да върти телефони до разни началници, за да получава инструкции. Нищо чудно, че никой от тях не пробива в нормална държава.Аз не мога да се сетя за нито един по-разпознаваем български бранд.

59

Някой до Кънчо

преди 7 години

Ами като няма култура, какво може да се направи и по-важното отговора на въпроса "Кой". То си ни е в ДНК-то. Не сме предприемчиви, нямаме дори навика да мислим да променим нещо в +посока, работи се само за няколко стотин/хиляди лева и това е. Никой не му дреме а другия, за една позитивна работна и житейска среда..Важното е да си взимам мангизите, да си карам БМВ-то, да не спирам на пешеходна пътека и да съм до Бургас за 2 часа, като счупя куп закони. Наистина ми е жал как стигнахме до тук

58

Кънчо_69

преди 7 години

И последно - всеки служител се наема на един - единствен принцип. "Ако можеш да ми изкараш 180к? - съм напълно окей да ти плащам 100к?".

57

До Някой От Къчно_69

преди 7 години

В тоя ред на мисли - първо трябва да се появи предприемаческата култура, фирмите работещи и изнасящи продукт под свое име и т.н., да има развойна дейност, а не само сглабяне било то на колела, било на класове. Хубаво искаш 10к?, но предпоставка за тези 10к? са хора с топки и акъл, който да създадът условия за да можеш ти да предложиш добавена стойнсот за поне 20к?. С копи-пейст на кодове и шиене на ризи за италянците - това трудно ще стане.

56

До Някой От Къчно_69

преди 7 години

Таван има поради липса на предприемаческа култура, лкипса на иновативни компании и възхваляване на работата "на ишлемен". В БГ и дрехите се шият на ишлеме, и програмистите работят на ишлеме. Няма брандове, няма добавена стойност - има масов продукт, подобен на бързите закуски - правиш нещо набързо, дали е с вълна от филипините или с код от стаковърфлоу - все тая. Важното е, че няма добавена стойност (която да позволи да няма таван).

55

Анонимен

преди 7 години

Тенденция за завръщане се наблюдава и в Русия. За 2016г. са се завърнали 150 000 руснаци от чужбина като 30 000 са се завърнали от Европа. Болшинството са живяли там над 10г.Европа започва да се разлага и май е пред разпадане.

54

Анонимен

преди 7 години

Хайде да не се лъжем...Едно е да вземеш диплома от хубав колеж и съсвсем друго е да се реализираш.Така че няма лошо да си дойдат мозъците в БГ но 80 процента от тях не са се реализирали в чужбина.Това е истината.С гол патриотизъм...до никъде.Едно е да получаваш 2000евро и друго е 20000 на месец нали.Това което е казал Експерта не може да бъде меродавно....

53

Анонимен

преди 7 години

Тук не говорим и за сравняване даже.Той взима 600 на месец и не смее да каже на шефа си нищо на въпреки, но, ако му кажеш, че си взимал еди-колко-си, ти казва, че го лъжеш и че си измисляш. То това е проблема. Много смачкано население, което все чака поредния месия и е готово да яде огризки от трапезата на мутрите, които го управляват.

52

Някой

преди 7 години

до 71. А защо трябва да има таван? Не говорим за 8к евро, а защо да има таван. Нима в Америка има таван? Нима в Англия има таван? НИма в Брюксел има таван. Освен това ти и да искаш 8к евро никой в БГ няма да ти ги даде ако не си партиец или някакво CEO. Това ни е проблема, че има таван на развитие, таван на знания, защото на никой не му трябват умни и амбицирани хора, а такива които имат таван :). Пак казвам парите не са водещо...парите идват ако си умен, трудолюбив и си ценен за фирмата.

51

Promo

преди 7 години

Е нормално , учиш в чужбина и ... реализация няма, ако има ...пак си БЪЛГАРИН !!! и ...айде пак в БГ-то, щото с няколко хил.евра в ЕВРОПА - пак си си беден :) P.S. Изкл.правят само колегите ми медицина !

50

Анонимен

преди 7 години

Мен пък именно ме дразни, хората като си мислят, че няkъде си си взимали 8000 евро и в България да очакват същото и псуват, че има таван! Ама нека да сравним животът в София с този с Лондон, Париж, Брюксел ти т.н. и да видим дали 8000 евро тук и в Лондон например е едно и също?? Не може некъв си ИТ да взима колкото 3000 други служители! Кохот иска заплата 10 бона, да напуска Бг и да плаща 2000 евро наем!!!

49

Анонимен

преди 7 години

повече е с това, че обича свободата, колкото е по-свободно едно общество толкова се краде по-малко и толкова е по-богато, не се научихте *** комунисти обичащи робите и робството

48

Някой

преди 7 години

до 67. Странна работа. Няма какво да го обсъждаме. Всеки сам си носи кръста. Мен ме хвана яд, че сме хубава държава пълна със страхливи и уплашени хора. И то няма лошо да е така, само че ако ти си малко по-различен и се получава шок. А аз не искам дъщеря ми да расте с убеждения, които нито са истински, нито носят някаква полза. И да се слагат всички хора под един знаменател. Грозно е, потискащо, неприятно..какво значение имат тез пари..пууу, загубена работа.

47

Анонимен

преди 7 години

Някой, аз ти разбирам много добре идеята, защото и аз съм работил в чужбина.Разбери и ти моята идея - масовият българин не вярва, че това е нормална заплата. Отделно, че е и толкова загубен, че вместо да се опита да вземе такава заплата, той се подиграва на този, който я взима. Затова си пазя няколко пейчека и ако някой не ми вярва, му ги показвам. Ефектът обикновено е унищожителен, но нищо не мога да направя.

46

КИРИЛ

преди 7 години

На тези, които се връщат, да им връчват жълтите книжки още на границата.

45

Анонимен

преди 7 години

До До Именно в АнглияРаботи в банковата сфера, но имай предвид, че замина още през 1991 г.Сега не знам какво точно е положението в Англия. Вероятно пак се дават стипендии на отличниците, но не знам дали конкуренцията не е станала много по-силна заради големия наплив на имигранти. Все пак, една част от тях са наистина от интелигентни семейства и са умни и амбициозни.