101

до 70

преди 7 години

Явно шофираш веднъж месечно и то в неделя или в Долно Спанчево. Как връхлита пешеходец ли?! Караш с 40 км.ч. по булевард с 4 платна разделени по средата с предпазна ограда /за да не се пресича неправилно/ оглеждаш се като гърмян заек естествено не през всички платна , а само в твоите две, защото е логично който пресича да спре поне за секунда след като е пресякъл първите две, но уви, пресичащия не спира , а продължава с наведена глава да пресича без да погледне. И с 10 км. да карам, няма шанс.

100

До 109 гост

преди 7 години

Пешеходеца се съобразява, но водача на МПС трябва да даде предимството на пешеходеца както Закона изисква от него - член 119, ал.1 и ал.2.

99

@108

преди 7 години

Не е така. Първо предимството не е винаги абсолютно. Прочети член 113, ал.1 от Закона за движение по пътищата. Второ, рядко преди пешеходна пътека има табели, а в повечето случаи няма и маркировка - това са пешеходните пътеки като продължение на тротоара на кръстовищата.

98

Факт

преди 7 години

Всичките варианти как внезапно може да ти се метне пешеходец пред колата, са винаги като следствие на това, че шофьора нарушава правилата - най-често превишава скоростта и тогава всичко случващо се на пътя, за него е внезапно. Другият вариант е когато няма видимост и трябва да намали до скорост позволяваща му веднага да спре, но този, на който внезапно му изскачат, вместо да намали скоростта често я увеличава.

97

Гост

преди 7 години

До До 66Значи "на" и "извън" пешеходна пътека трябва пешеходеца да се съобразява, а не водача на МПС, нали така?!

96

Анонимен

преди 7 години

Защо винаги се прави така...измисля се нещо недообмислено и след врява се променя.И пак не е измислен както трябва.На Пешеходна пътека Пешеходеца е с Абсолютно предимство.Там има табели водачите да намалят скоростта и при необходимост да се спре.За какво да е виновен пешеходеца....За това че е умрял с предимство на пешеходна пътека ли...Тези съдии дето са оневинили моториста убил момичето....да ги сполети същото...да ме прости Господ...заслужават го...

95

@105 худож...

преди 7 години

Прочети член 119, алинея 2 от Закона за движение по пътищата, но това би трябвало и сам да се сетиш и да го направиш.

94

До 102

преди 7 години

Когато нямаш видимост, т.е. някой е спрял лошо, си има друг текст в закона (член 119, ал.2), който ти казва как да караш и пак никой не може да ти се "метне" пред колата. На практика никога не може да ти се метнат внезапно, ако спазваш закона.

93

художника

преди 7 години

То е ясно на пешеходна пътека кой е с предимство, ама не ми е ясно защо на спирките пешеходната пътека винаги е отпред, а не зад автобуса??? Доста сакатлъци се получават от чиновническото безхаберие на АПИ. И с 20км. да караш, като ти изкочи един такъв пред рейса, как да реагираш па не да е на "зебра", на жираф да е, са тая.

92

Анонимен

преди 7 години

Когато индианци, събрани от кол и въже "творят" законите в НС става ТОВА (манджа с грозде).Нищо де, накрая пак плебса ще плати сметката......................и ще рони крокодилски сълзи.

91

Анонимен

преди 7 години

Като знам колко са прости българите, подобни ''невиновностти'' само ще мотивират плебса да претичват по пшеходните пътеки като зайци.Беъмозъчни същества които като им кажеш че са с предимство го приемат че могат да правят каквото си пожелаят включително да спрат на раздумка посредата на пшеходната пътека или да изтичат от храсталака и да пресекат пред кола вижеща се с 50-60км/ч кото практически гарантира инцидент.И за подобно поведение да не се носи отговорност е ЛУДОСТ.

90

@101

преди 7 години

Може да ти изскочи на пешеходната човек, ако пред пешеходната е спрял бус или джип (също незаконно). Тогава просто нямаш видимост. Но ако се движиш в рамките на ограниченията, шансът от сериозен инцидент е доста по-малък дори ако някой се "метне" пред колата. Ограничението от 50км/ч не е случайно - при тази скорост процентът смъртоносни удари е много по-малък. След тази скорост, той рязко се увеличава. В крайна сметка, не можеш да контролираш всичко на пътя, но поне можеш да спазваш правилата.

89

До 96 Солар ...

преди 7 години

Няма как да стане баба или който и да е, изведнъж да ти се метне пред колата, освен ако не караш с превишена скорост. Дай ми пример как това "метване" може да стане! Аз не мога да го измисля.

88

Анонимен

преди 7 години

Трябва да забранят на ВКС да тълкува.На практика излиза, че с едно тяхно решение, което става задължително за съдилищата те стават законотворци. С последните си Решение ВКС е в услуга на монополистите и фирмите.

87

-96

преди 7 години

Какво правим ли? Осигуряваме нов поминък на мошениците. Ето това правим.Много скоро ще се светнат.

86

Анонимен

преди 7 години

Най-накрая направиха нещо смислено в това НС. Няма как пешеходецът да носи вина затова, че някой нарушава закона и се движи със 100км/ч, при разрешена в града максимално 50км/ч. Няма как да карат хората да си носят радари, за да могат да измерят точно скоростта, да сметнат след това спирачния път и да преценят могат ли да пресекат или не. Пешеходец може да бъде дете, или човек с умствени отклонения, няма как да се изисква от него, да познава ЗЗДП и техническите характеристики на колите.

85

Solar Power

преди 7 години

До Solar PowerВсички тези проблеми се решават много лесно. На запад от нас дори и в селата си има копче натискаш, светва ти зелено и пресичаш.Това е истината.

84

Solar Power

преди 7 години

До АнонименАко караш с 20 км/ч оглеждаш се няма никой на пешеходната пътека тръгваш и изведнъж баба която изобщо не гледа се мята отпред какво правим ?Ако си пил алкохол или караш с превишена скорост имаш вина,но в противен случай ?!

83

Анонимен

преди 7 години

При новия закон, особено опасни са пешеходните пътеки, които преди се наричаха "зебри".С такава маркировка в момента се обозначават пешеходни пътеки, които НЕ СА продължение на тротоар. Там пешеходците вървят по тротоара успоредно на движението и в повечето случаи кривват рязко към пътеката. Наскоро бях свидетел на такова нещо. Човекът успя да спре навреме, но пешеходката се подпря с ръка на предният му капак. Няма да ви казвам какъв скандал стана и до полиция се стигна.

82

до 80

преди 7 години

Говориш за ИЗВЪН населени места.