77

Анализатор

преди 7 години

До номер 73Замисли се колко са "безработните", пенсионерите, децата..... Вноски за пенсия плащат не повече от 1,5млн. души. От там идва дисбаланса в НОИ.Преди 1989 започна това което наблюдаваме днес. Първо вноса на "българи" от Румъния. След започнаха да им плащат: за първо дете опрощаваха заем, за второ дете - кола, за трето - къща. Даваха им и работа, която беше в губещи производства, тоест пак ние (нашите бащи и дядовци) плащаха разликата.

76

razgradski muftia

преди 7 години

До razgradski popпопе, да беше прочел статия докрай, а? Там са ти написали колко време се получават помощите.

75

ME

преди 7 години

ще получават, осигурявали са се на цялата си заплата, много ясно, че ще получават тези хора обикновено си намират работа бързо и няма да се задържат на борсата. проблемни са тези, които цял живот стоят там .

74

123

преди 7 години

Къде е проблема, бачкал си осигурявал си се на високи пари взимаш обезщетение. Каква новина е това?

73

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 74 Сигурно искат да кажат, че няма пари за тези ,които са работили на ниска заплата.

72

VK

преди 7 години

Обещетение в рамките на 60% се взема, ако преди това поне 3 години не си бил на бюрото по труда и зависи от трудовия стаж. Например аз съм с 13 години трудов стаж. През последните 3 години в бюджета като данъци от мен и от работодателя влизат средно по 1100 лв. на месец или общо 39600 лв. Ако ме съкратят и не си намеря работа веднага, ще мога да получавам 9 месеца по 1560 лв. или най-много 14040 лв. Но хора като мен не стоят дълго на борсата. Така че не "високоплатените" безработни са в тежест.

71

е и?

преди 7 години

то тая държава не може само да взема. 15 години плащаш осигуровки за безработица на тавана, полагат ти се 10-12 месеца да си починеш

70

Суека

преди 7 години

НОИ са *** установих го в последните 2-3 месеца ... неадекватни и нагли душици работят там !

69

God

преди 7 години

До АзИ как става това да получаваш пари ако не си се осигурявал в България? Една комшийка ли ти каза? Ето какво казва законът: "Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд Безработица най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването".

68

God

преди 7 години

До Анонимен 74И те не знаят. Поредната "сензация" в стил Днес.бг. Тези безработни са хора, които са се осигурявали на максималният доход и след като са останали без работа логично получават максимално обезщетение за безработица. В зависимост от стажът им ще го получават максимум 1 година. След това са като всички останали. За разлика от професионално безработните ***, които цял живот са на социални помощи. И тази "журналистка" взима заплата, за да пише *** заглавия за обикновена статистика

67

Анонимен

преди 7 години

Е и, какво искате да ни кажете с тази статия.

66

Анонимен

преди 7 години

До АнализаторПреди 89та не бяха проблем и всички работеха едно-друго, сега станаха проблем - що така? Все някой друг му е виновен на българина за *** в която сам си превърна България.

65

Анализатор

преди 7 години

Проблема на НОИ не са хората, които са работили на висока заплата и след това се е наложило да ползват обезщетения за няколко месеца.Проблема е в една определена етническа група, която предпочита да е безработна, да взема някокко вида помощи (за самотни майки, за деца епилептици и астматици и пр.), да не плаща здравни вноски и да работи на "черно". Ако не работят на черно, част от помощите се спират автоматично.Докато това нещо не се коригира няма да има нормални пенсии и здравееопазване.

64

Аз

преди 7 години

Като си работил над 9 месеца в чужбина и се върнеш в България регистрираш се на борсата и хоп добре платен "отпуск". Лошото е че тези хора които се връщат не са съкратени, те са или напуснали или уволнени. Доста от тях се прибират защото знаят че ще вземат добри пари от борсата.Системата е тромава и има пропуски.

63

СОВА

преди 7 години

До razgradski popсам зададе въпрос и сам си отговори в последните думи.

62

силно развеселен

преди 7 години

До до 49С курс за 6 месеца можеш да караш собсвеното си самолетче. За да си квалифициран пилот на голям граждански самолет с международен лиценз се изиква нещо много повече.

61

razgradski pop

преди 7 години

тези обезщетения безсрочни ли са?...ако този човек не може да си намери работа, докога ще се изплаща това обезщетение?..за какъв период от време? в много страни тези обезщетения са за срок от 6 до най-много 12 месеца...

60

Шоп

преди 7 години

До 63Пилотите са неквалифицирани лица, най-обикновени таксиджии!----------Не думай бе, верно ли?Това кога го разбра, след като те скъсаха на психотестовете за пилот или още преди това?

59

Анонимен

преди 7 години

До до 65И за тия 20 години видя ли масово бг програмисти да заминават, или чужди да влизат в бг? Второто клони към нула, първото също не е кой знае колко много, защото не са много тези които могат да надхвърлят бг тавана ако излязат. Като си бил на много западни проекти, забелязал ли си разлика в заплащането? Или на всякъде взимат по 5-6к. Май ще изкараш бг да е световния център на ИТ бизнеса и гениите.

58

Тодор

преди 7 години

Какво лошо има в това да взимаш обезщетение след като си си плащал? Или може би трябва да се чувстваме виновни за това, че ползваме нещо което ни се полага?