51

Объркан

преди 9 години

Само аз ли не разбирам защо се изчислява коефициент заплата/жилище в София, а не заплата/жилище в столицата на съответната държаваПросто можеха да кажат че имаме най-ниски заплати и готово. Предлагам на автора следващия път да пусне сравнение колко килограма чушки от женския пазар могат да се купят със една месечна заплата на Българин, Румънец, Белгиец и Иракчанин примерно

50

млад меринджей

преди 9 години

Въпреки че моята заплата е прилична и ще е грехота да кажа, че ми е ниска и не ми стига за нормален живот (разбирайте за нормално жилище, прилична кола, храна, здраве, дрехи, почивки един-два пъти годишно в България и чужбина и развлечения от време на време), по тия сметки за година мога да си купя 20-ина квадрата, а бай белгиец за година - жилище. Къде сме ние, къде грешим и докога ще грешим?

49

V

преди 9 години

с 60К? годишна заплата и 6К?/м2 колко квадрата бих могъл да си закупя?

48

Анонимен

преди 9 години

Информацията ще бъде по-красноречива, ако Днес.бг помести и статия, в която да ни разкаже още нещо за изброените по-горе чужди държави - по колко време трябва да работи там един човек със средна за тази страна работна заплата, за да си купи апартамент от 80 кв.м там, в тази държава?

47

Анонимен

преди 9 години

Де да беше заплатата 9475 и де да бяха това жилища.........рай щеше да е

46

до 46

преди 9 години

Левски Г, Фондови жилища, Малашевци, Люлин 2 (панел) и др. елитни квартали на столицата.

45

Анонимен

преди 9 години

България вече от години е в демографска катастрофа. Прочетете и другата статия "96% от младите лекари готови да напуснат страната". А белгиец тука няма да стъпи в това море от ***. В близките 5-10 години цената на тия неподдържани коптори ще се срине.

44

на практика става ..

преди 9 години

така: ако нямаш жилище, плащаш наем (у нас доста луди стоят в родните си градове само заради жилището и работят каквото и да е). от бруто заплатата се вади наем, данъци, осигуровки, разходи и се гледа ти остава всеки месец. в момента, в който спестеното е по-високо от месечния ти наем и имаш 10-20% кеш за първа вноска, купуваш с ипотека. Хайде сега сравнете колко пари реално СПЕСТЯВАШ всеки месец в България, колко ти е лихвения процент, колко години работиш за първа вноска с БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ.

43

Dqdo_mraz

преди 9 години

Нещо сметките не ви излизат. Значи един белгиец за 38 568 евро може да си купи апартамент от 85 квадрата, а в същото време жителите на Люксембург ако спестяват цялата си средна годишна заплата от 50 772 евро, безпроблемно би придобил жилище от около 72,5 квадрата в столицата ни.

42

дедо Ташунко

преди 9 години

Информацията на Сашко е напълно коректна, но разсъжденията са хумористични. Никой делови европеец няма да си купи жилище в София, дори на половин цена от предлаганата! Просто държавата не струва, до там ни докараха комунистите, В околностите на Мюнхен цените са между 4 и 5 хиляди евро на кв.м. По този покаяател германците не превъзхождат българите. И те могат да си купят само 7-8 кв.м. с 1 годишна заплата. Тук обаче цената расте с 10 процента годишно, не пада като в България! Малка разлика...

41

Анонимен

преди 9 години

само не разбрах кой белгиец ще си купи апартамент в софия :)

40

Анонимен

преди 9 години

Аз съм бачкатор. Същото бачкат и познати в чужбина. Аз тук едва връзвам двата края в голяма международна компания (хамалин съм). Познатите и те са в голяма международна компания (и те са долу в калта) в чужбина и на тях им е трудно, защото пестят. Но каква е разликата. Аз тук съм голтак, дето му се подиграват на работното място, а познатите за 20 г. купиха 2 апартамента, изучиха деца, пратиха по света, не са гладни. Уважават ги на работното им място. Живеят трудно, но има за какво.

39

с.

преди 9 години

Което веднага налага един единствен изод и той е да се изнасяте моментално от тоя *** Бантустана и да не се занимавате с глупости и да се заробвате!

38

от ...

преди 9 години

Сега отворих един сайт за имоти в Брюксел, намиращи се между канала и гара Brussel-Noord (което изглежда в централна част на града). Цените варират 1800-2400Е, като някои имоти са в сгради от 2013г. с гледка и т.н. При 38 000 евро заплата на белгиец и 2100Е средна цена, човека може да си купи 18кв.м. и то в сравнително централен квартал, а не покрайнините. Къде са 18кв.м., къде са 7кв.м. Да не говорим за разликата в инфраструктура, паркове, мед. грижи и качество на строителството.

37

с.

преди 9 години

В интерес на истината гадна панелка в кофти квартал може и да се вземе за около 40 000 евра!Ще се нуждае от ремонт за поне 15 бона!Ако тия пари се вземат от банка ще ги изплатите след около 30 години и то само ако се предположи,че през цялото това време имате добра работа и нещата ви вървят,което е абсолютно невъзможно в България!Освен това с оглед на лихвите и едностранните промени на условията от банките ще върнете поне дубъл!А когато все пак я изплатите тя вече ще се е разпаднала!

36

uu

преди 9 години

Аз съм много доволен от скъпотията в България... Нека да се види кои сме с парите. Всеки селянин се джаска да стане софиянец. Че ние, това софиянството, със скачане и викане по площадите сме си го извоювали и нема да позволим никой да скача по-високо от нас. Не стига че им дадохме демокрация, ами сега ще искат и пари за апартаменти да им осигурим. Айде одете си гледайте доматите, че поляците ще ви вземат пазарите...

35

някой

преди 9 години

Редно е да се сравнява какво може да си купи белгиецът в Белгия, румънецът в Румъния, и т. н. В Испания например със средна годишна заплата може да купиш около 5 квадрата или по-малко в някой град от типа на София.

34

Анонимен

преди 9 години

Къде в София с 38 000 евро ще си купиш 85 квадрата ?!Стига сте пшисали глупости !

33

Анонимен

преди 9 години

Статията е малко "мижи да те лажем", защото са важни много неща и ако ще се говори за купуване на апартаменти да се говори какво е търсенето в България и в другите държави. Щото в България също има търсене. Вече, че взимаме малки заплати е ясно, това се знае. Не е някаква тайна. Даже гърците дето са в някаква невероятна криза и цял свят ги говори са на светлинни години от нас по заплащане. Ние сме някакви африканци (по заплата) дето ги лъжат, че са европейци. В ЕС сме ама само на думи. В АС сме.

32

expert

преди 9 години

България се живее по-бедно, то е ясно, но статията е написана много зле