16

до 14

преди 11 години

За всеки ,който обича историята това е начин да се докоснеш до древността. Не може да се обясни, това или го чувстваш или не.

15

до 16

преди 11 години

Остров Джърси е английски, не френски остров . И имената на откривателите ми звучат като английски.

14

Анонимен

преди 11 години

Французите излязоха от кризата!Браво!

13

Анонимен

преди 11 години

Това се казва осъществена мечта. Да търсиш невъзможното и след 30 години труд да го откриеш...Наистина "печалбата ще е само приятно допълнение към радостта от намирането на монетите, които търсят от толкова отдавна"

12

Анонимен

преди 11 години

Ми не съм зле по история пич .Магистър съм по антична история .Мога да ти обяснявам дълго и широко за келтите !?? Довиждане !!!

11

Не това е важното

преди 11 години

Важно е това, че по нашите земи, по времето на неолита - преди около 7000 г. - вече е имало развита земеделска цивилизация със своя културна специфика, идеология и религия. .Оттук е имало две големи изселнически вълни (доказано е чрез изследване на вариант на y-хромозомата) - в средата на шестото хилядолетие пр. н. е., на запад, а после, през четвъртото хилядолетие пр.н.е. - на север и на изток. Именно тези изселници са създали по-късно високите култури извън Балканския полуостров.

10

музиковед

преди 11 години

това долу вдясно прилича на мойте слушалки :)))

9

Анонимен

преди 11 години

Много си зле по история.

8

стамат

преди 11 години

номер 6 - Панагюрското е с поне 1000 години, ако не и много по-старо от това на о-в Джърси. А и е доста по-фина изработка във всеки детайл от някакви си монети на килограм.Когато Панагюрското съкровища е създавано онези там както и да ги наречеш келти, гали франки и т.н. изобщо не са съществували.Нула си ти!!!

7

Анонимен

преди 11 години

Пълни измишльотини да привличат туристи които да си оставят еврата ..не знам келтите да са покорявани от римляните ,само 2-3 племена са били нещо като васални на Цезар..нещо ми мязат със викингски произход , това злато е било за търговия ...викингите са купували овце ,крави ,коне и всякаква земеделска стока с такова злато понеже на север е як студ ..това е !!

6

Анонимен

преди 11 години

панагюрското е нула

5

Анонимен

преди 11 години

Това са Djs-ски принадлежности.. слушалки микрофон и части от грамофон.

4

Гошо Тъпото-син

преди 11 години

Не знам за о-в Джърси и златото, но Дичони са много модерни... имат даже и интернет в автобусите... :)

3

Златар75383

преди 11 години

Мале,зад това злато колко ли живот е отнета, а ние му казваме съкровище.

2

АРХИМЕД ДОГАН

преди 11 години

ФРЕНСКИ КЕЛТИ--НЯМА ТАКЪВ ТЕРМИН В НАУКАТА..ФРАНКИТЕ ИДАТ В 5 ВЕК- 460-470 В КЕЛТИКА ГАЛИА=ДНЕШНА ФРАНС=ФРАНК РАИХ--ТЕ СА ГЕРМАНСКО ПЛЕМЕ--С ПОЛАТИНЧЕН ЕЗИК И СМЕСЕНО С ГАЛИТЕ-КЕЛТИ---ТОЕСТ ТРОЕН КАРАШЪК===ИТАЛО-РОМАНИ+КЕЛТО-ГАЛИ+ГЕРМАНО-ФРАНКИ=====ФРАНЦИЯ

1

Гошо Тъпото

преди 11 години

Върви им на...западняците.В тази криза и Юлий Цезар им...праща злато.