източник: Reuters

 Аукционната къща Christie's ще предложи на търг един от най-известните диаманти на света – т. нар. Ерцхерцог Йозеф ще попадне под чука в Женева предварителна оценка от 15 до 20 милиона долара, предаде Ройтерс.

Диамантът тежи 76,02 карата, а цветът му е D - най-добрият и с най-голяма чистота. Той е от легендарните мини на Голконда в Индия и по размер е колкото домино.

Диамантът не е монтиран на бижу, макар и преди да е носен като брошка и на колие.

Камъните от мините на Голконда, като Кохинор, който краси короната на британската кралица, изложения в Лувъра Регент, или Хоуп от музея "Смитсониън" във Вашингтон, са с най-голяма чистота, каза Жан-Марк Люнел, експерт по бижута в Christie's.

Тези мини вече са затворени, защото залежите са изчерпани. Те са експлоатирани почти 2000 години до средата на 18-и век и дълго време са основен източник на диаманти в света. Залежите в Бразилия са открити през 18-и век, а в РЮА - през 19-и век.

Диамантът "Ерцхерцог Йозеф" е с 76,02 карата. Той е кръстен на ерцхерцог Йосиф Аугуст (1872-1962), в чието владение е бил някога. Джоузеф Аугуст е син на ерцхерцог Йосиф Карл Лудвиг Австрийски и принцеса Клотилде Сакс-Кобург и Гота, Леополд II и френският крал Луи Филип са били неговите прадядовци. Кога диамантът е влезал във владение на Хабсбургите не е известно.

Самият ерцхерцог Йозеф (1872-1962 г.) прекарва по-голямата част от живота си в Унгария. През Втората световна война емигрира в САЩ заради съветската окупация. След няколко години отива да живее в Германия, където умира на 90 години през 1962 г.

Приема се, че той дава диаманта на сина си ерцхерцог Йозеф Франсис (1895 - 1957), който през 1933 г. го поставя в сейф на унгарска банка. През 1936 г. диамантът е продаден на анонимен купувач, който го оставя за съхранение в същия сейф. Там ценният камък остава през цялата Втора световна война и така не е конфискуван от нацистите.

"След десетилетия неизвестност диамантът се появява на международната сцена при продажба на търг в Лондон през 1961 г, а 32 години по-късно и в Женева. Там е купен отново от анонимен човек за 6,5 млн. долара. Междувременно диамантът отново сменя собственика си с частна продажба.

Диамантът ще бъде показан в Ню Йорк от 13 до 15 октомври, а след това в Хонконг от 19 до 22 октомври.

Още любопитни новини в цифри четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase