В ралито "Южен Тирол класик" времето се е върнало с 80 години назад и на пътя излизат коли, чиито "колеги" отдавна са в пенсия. Точно тези обаче показват на какво са способни.

Маршрутът на ралито с олдтаймери минава през италианските градове Шена, Мерам и Лана.

В ралито участват Рена и Андре - двамата германци с Бентли от 1948 г, чиято стойност днес е над €300 000.

Те са дошли на ралито с Bentley Speed 8 - спортна кола, която има 180 конски сили под капака, а резервоарът събира 200 литра гориво.

Усещането в тази кола е съвсем различно спрямо съвременните.

"Усещаш двигателя с цялото си тяло. Управлението на кормилото е толкова истинско, грубо и механично. Усещаш миризмата на бензин, а окачването е несравнимо по-твърдо от това на съвременните автомобили", обяснява Андре пред DW.

Преди старта се провеярва дали всичко е наред - ако има износени маркучи, те се уплътняват, защото в противен случай е възможно да избухне пожар.

Най-старата кола на ралито е от 1908 г. По онова време автомобилите са били оборудвани с пистолети, с които шофьорите да плашат животните.

Мигачите пък не са били прекалено сложни, даже напротив - протегната ръка наляво или надясно е служела за сигнал, с който шофьора да каже накъде ще завива.

Обратно в 2019 г., където разполагаме с навигационни системи, участниците в "Южен Тирол класик" не се наслаждават на тази екстра, защото в ралито не е разрешено. Затова в колата има двама - шофьор и навигатор, който с помощта на компас и карта посочва маршрута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase