Есенна е в разгара си и макар времето в последните дни да е чудесно, вече станахме свидетели
на това колко дъжд може да предложи тази част от годината, че дори и сняг по планинските проходи.

Сутрините стават студени, стъмва се по-рано и като цяло настъпва тази част от годината, която е най-трудна и често неприятна за шофьорите. А когато вали са налице всички предпоставки за възникване на най-опасната ситуация на мокър път – така нареченият аквапланинг, когато автомобилът за известно време става неуправляем и шофьорът се превръща просто в пътуващ.

Експертите са категорични, че единствено превенцията може да ни предпази от опасните последствия при аквапланинг. И отчитат, че когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на движение и състоянието на гумите. Когато по пътя има много вода и вашите гуми са износени, първо трябва задължително да намалите скоростта.

"Дъждът и лошите гуми са лоша комбинация. Също така, ако карате твърде бързо, колата ви е застрашена от аквапланинг, дори ако имате добри гуми. При силен дъжд може да се наложи да намалите скоростта си с 15-20 км/ч, за да позволите на шарките на протектора да изпомпват цялата вода между гумата и пътя," обяснява Мати Мори, мениджър Техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres.

Дори и с добри гуми опасността от аквапланинг е реална, а износените гуми правят шансът това да се случи много голям. "Колкото по-нова е гумата, толкова по-добре работи при  всякакви условия. Съответно, колкото  по-износена е гумата, толкова  по-малка е дълбочината на протектора, толкова по-вероятно е да попаднете в ситуация на аквапланинг. Това е така, защото обемът на каналите на гумата е твърде малък, за да се съхранява водата между гумата и пътя", обяснява Мори.

Друг важен момент е самото налягане в гумите, защото това също оказва важно значение върху поведението на колата. Проверката на налягането редовно е силно препоръчително, тъй като прекомерно ниското налягане увеличава риска от аквапланинг и влияе негативно на поведението на гумите.

Аквапланирането се случва, когато между гумата и пътя има слой вода. Колата вече не реагира на волана, тягата се губи, а водачът усеща, че няма контрол върху автомобила.

Какво да правим, ако все пак се случи?

Ако аквапланингът се случи въпреки всички предпазни мерки, важно е да останете спокойни и да реагирате правилно. Натиснете съединителя, освободете педала на газта и дръжте стабилно волана. Не въртете волана панически наляво и надясно, тъй като при аквапланинг колата няма да реагира, а когато гумите намерят сцепление с пътя колата ще потегли рязко в неизвестна посока.

Съвети за безопасно шофиране при силен дъжд

1. Намалете скоростта на движение

2. Не шофирайте в коловозите с вода, където рискът от аквапланинг е най-висок

3. Карайте с гуми, които са в добро състояние, с оптимално налягане и имат дълбочина на протектора най-малко 4 мм

4. Проверете налягането на гумите

5. Ако се появи аквапланинг, останете спокойни, натиснете съединителя и дръжте волана стабилен

Как да реагираме на аквапланинг

• Останете спокойни!

• Натиснете съединителя и махнете крака си от педала на газта, за да намалите скоростта.

• Не завъртайте волана от една страна на друга; вместо това, насочете го в посоката на пътя или кривата на завоя, докато се възстанови сцеплението.

• Не спирайте и не ускорявайте по време на аквапланинг, тъй като това ще намали допълнително сцеплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase