Британското правителство обяви официално плановете да започне изпитание с безпилотни камиони по пътищата на страната още през идната година. Плановете обаче веднага предизвикаха острата реакция на уважавани организации като Кралския автомобилен клуб (RAC) и Асоциацията на автомобилистите, а един от шофьорските синдикати дори заплаши с ефективни протести и блокади на пътища.

Планът на правителството е да започне изпитанията с т. нар. "взводове" от по три камиона, които ще се движат в конвой. Първият ще има човек зад волана, а задните два ще го следват, ще спират и ускоряват в унисон с него. 

Според президента на АА Едмънд Кинг обаче това ще доведе до фатални задръствания по и без това претоварените пътища на страната. 

"Ние всички искаме да налагаме икономичното шофиране и да намаляваме замърсяването. Но не сме убедени, че конвоите от ТИР-ове са начинът това да се постигне", казва Кинг пред британското издание на The Huffington Post. 

Теорията на транспортното министерство е, че подредените в конвой камиони се движат плътно един зад друг и това намалява сериозно аеродинамичното съпротивление -съответно и разхода. 

Кинг обаче подчертава, че този подход работи по идеално правите и пусти участъци в американски щати като Невада и Аризона. Той обаче няма да даде особен ефект по натоварените британски пътища, с чести спирания и потегляния и значително по-кратки средни разстояния. Освен това конвоят от три ТИР-а на практика означава, че останалите автомобили няма да могат да виждат пътните знаци. 

Транспортната индустрия обаче има и друг мотив да налага конвоите: съкращаването на 2/3 от шофьорите ще й спести около 34 млрд. лири за срок от 10 години, показват изчисления. Това ще се отрази и на крайната цена на стоките, настояват превозвачите. 

Синдикатите на шофьорите на камиони обаче разбираемо не са очаровани от перспективата и заплашват с ефективни стачки и блокади.

Повече подобни новини четете в Automedia!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase