Снимкa: Motor1 / Seat

Сегашното поколение на Seat Ibiza е изправено пред заслужена почивка, тъй като испанската марка на концерна Volkswagen Group подготвя дебюта на чисто новата пета генерация на модела.

Официалният й дебют ще се състои в края на този месец, а първите бройки ще пристигнат в шоурумите през юли. В интернет се появиха първите тийзър изображения, които разкриват, че дизайнът е еволюирал и наподобява много този на Leon фейслифт.

В последно време често ставахме свидетели на шпионски кадри на новата кола, които обаче не разкриваха много. Испанците бяха покрили купето с тежък камуфлаж, който прикриваше почти всичко. Видно беше само, че колата е набъбнала леко на размери. Знае се, че новата Ibiza ще бъде изградена върху модулната MQB платформа на Volkswagen, и по точна на нейната най-къса версия.

Решението на инженерите да използван модулна архитектура в новото поколение означава, че същото ще бъде по-леко и по-ефективно от своя предшественик.

Автомобилът ще излезе на европейските пазари през лятото, което ще бъде предшествано от официален дебют по време на автосалона в Женева, който ще се проведе в началото на март. Производството ще бъде концентрирано в завода на Volkswagen Group в Марторел, Алжир, където ще се сглобяват и обновените версии на Volkswagen Golf и Skoda Octavia.

Под капака ще бъдат монтирани 3- и 4-цилиндрови турбо двигатели, както и базовия 1.0-литров атмосферен мотор, който обаче ще се предлага само на избрани пазари. Може би една от най-интересните версии ще бъде оборудвана с новия 1.5-литров TSI двигател, който идва на мястото на 1.4 TSI.

От най-успешния испански автомобил в историята са продадени общо 5.4 млн. автомобила в последните 33 години.

Още информация и снимки вижте само в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase