снимка: Visteon

 „В автомобилния клъстер се създадоха над 20 хил. работни места в последните четири години. Изградиха се над 30 фабрики и много стратегически инвеститори дойдоха в България“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на новия инженерен център на Visteon Electronics България.

„Автомобилният сектор в България расте много бързо. Само преди 10 години продажбите бяха по-малко от 100 млн. евро, а сега са 1,5 млрд. евро. Броят на заетите пък достигна над 25 хил. души. Ръстът в продажбите на автомобили е над 15%“, коментира Плевнелиев, като подчерта, че над 100 компании от сектора са избрали България за място, в което да инвестират. Именно това според държавния глава помага страната да се позиционира като важен иновационен център в региона, предаде Investor.bg

„Модернизацията минава през инвестиции с голяма добавена стойност, като тези в автомобилната индустрия“, обобщи той.

От своя страна Visteron, която е доставчик на кокпит електроника и технологии за свързани коли, чества 15 години от създаването на своя развоен център в страната, а във връзка с ръста в търсенето на софтуерните разработки, които предлага, е открила нов инженерен център, в който вече са преместени всичките ѝ служители. Той е с площ 8300 кв. м.

Плановете на Visteon Electronics България включват по-нататъшно разрастване и наемането на още 150 нови служители.

В момента Visteon Electronics България работи по над 36 проекта в автомобилната индустрия и планира увеличаване на броя на служителите си, който ще надхвърли 1000 души в следващите години, уточни още Плевнелиев.

В България компанията проектира и произвежда електронни компоненти и оборудване за автомобили на марки като BMW, Ford, Renault/Nissan, Mazda, General Motors, Volkswagen, Daimler и Honda. В момента в техническия център на компанията у нас работят повече от 680 служители в сферата на софтуера, хардуера и механиката.

В глобален мащаб броят на служителите на компанията достига 11 хил.

Visteon оперира в 19 страни и има 22 фабрики за производство, както и 16 развойни центъра. София е най-голямата инженерна локация на компанията.

България се превръща в хъб на част от услугите, които Visteon предлага, обявиха от компанията, като подчертаха, че следят тенденциите в развитието на умните коли, тъй като те носят големи възможности за растеж на компанията.

“Разработката на автомобилен софтуер е най-бързо разрастващият се сегмент в глобалната автомобилна индустрия поради еволюцията на свързаната кола и автономното шофиране”, заяви Маркус Шупфнер, вицепрезидент и главен технически директор на Visteon.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase