Снимка: flickr

70% от продаваните у нас течности за чистачки са отровни. С навлизането в зимния сезон именно медиите алармират за сериозните опасности, които крият – а къде са държавните органи.

Вестник „24 часа“ днес алармира в свой материал, че на българския пазар производители предлагат течности за чистачки, на които умишлено не поставят нужните обозначения, за да подскажат на потребителите за сериозните вреди, които продуктът им може да причини. Изданието посочва, че най-големите производители или вносители на течност за чистачки с метанол у нас са Zerox, Motox, "Торнадо" и редица други.

Zerox продава опаковка по-малко от литър, но в концентрата има над 30% метанол. "Торнадо" предлага в 5-литрови пластмасови бутилки като за минерална вода, а капачката не е защитена за отваряне от деца. На етикета е показано, че метанолът е под 20%. За справка по здравните норми метанолът е опасен, ако надхвърля 3% в течността, а според доклади на експертните комисии към ЕС той трябва да е дори 0.6%.

Вредите от употребата на метанолови течности за чистачки са множество. Рисковете, които крият задължително трябва да се отразяват върху етикета на бутилката. Пиктограма на череп с кръстосани кости означава, че течността е силно отровна, т.е. произведена е от метанол. Друга рисунка на пламък посочва, че въпросната течност е и леснозапалима.

В страни от ЕС е въведена и трета пиктограма на човешка фигура с разрив в гърдите, която информира, че метанолът уврежда необратимо органите. Сред мерките за безопасност са задължителните тактилни (релефни) знаци, които информират за опасността незрящите хора.

Евродирективите задължават бутилките с метанолова течност да са задължително и с т.нар. "умна" капачка, която не може да се отваря от деца.

Пет правила за безопасност

- Винаги пазете децата от течността за автостъкла.
- Винаги съхранявайте продукта в оригиналната му опаковка.
- Заключете го на високо и далеч от достъпа на деца и домашни любимци.
- Ако пътувате с течност за чистачки в зимно време, заключете бутилката в багажника.
- Ако разлеете течността върху пода на гаража, почистете веднага.

Ние съветваме – купувайте етанолови течности, каквито вече се продават в по-големите вериги бензиностанции.

И докато в други страни членки на ЕС е ограничено използването на опасния химикал в стоките за бита, съдържащи над 3% метанол, то у нас, също страна членка на ЕС,  той се продава "законно" със съдържание на метанол дори над 30%! Никои или повечето от тези предупреждения не присъстват на опаковката. Не само, по магазини, бензиностанции, а и в интернет се предлага течност за чистачки в същите бутилки, в каквито е и минералната вода. И разфасовката е еднаква - от 1.5, 3, 5 литра. А съдържанието е концентрат, надхвърлящ 10 пъти европейското изискване метанол за бита да не надвишава 3% от цялата течност.

Последиците от метанола са главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, смърт. Той може да попадне в организма през кожата при допир (наливайте течността с ръкавици, за да се предпазите от изгаряния и екземи) и при вдишване, когато вентилационната система на автомобила вкарва токсичните пари на метанола в купето. Ако използвате метанолова течност за чистачки, не търсете други причини след пътуване за раздразнени дихателните органи, главоболие, гадене, световъртеж, нарушаване на зрението. Най-опасното е поглъщането му, което в повечето случаи води до смърт.

Метанолът е най-простият алкохол - летлив, безцветен и леснозапалим с характерна сладникава миризма. Погълнат, вдишан или след контакт с кожата той бързо се абсорбира в тялото. Там се метаболизира до мравчена киселина или форматни соли, които са отровни за централната нервна система и водят до слепота, кома и смърт.

Жертвите на метанола растат, поради което ЕС подготвя строги мерки.  Проблемът се разисква и в САЩ. Там най-пълно са документирани инцидент в токсикологичните центрове. В Европа жертвите са не само в северните страни като Финландия, Дания, Естония, Литва, а и в България, Словения, Ирландия (на голям брой деца) сочи статистика в полски доклад.

Първи я подкрепиха финландците, присъедини се и Дания, където след редица смъртни случаи използването на метанол е забранено от 1964 г. в антифризи, а от 2009 г. тази забрана обхвана изцяло и метанолът в течността за чистачки. Наред с Дания от 1 юни 2015 г. национални ограничения и забрана за продажбата на смеси, класифицирани като остро токсични за широката общественост, въведоха в Швеция, Норвегия, Литва, Германия и Австрия. Финландия вече намира решения с продукти за автостъкла, съдържащи от 20% до 100% етанол. Всъщност именно етанолът е цитиран в досието като потенциален заместител на метанол в течности за чистачки и денатуриран спирт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase