Снимка: GM

Най-добре продаваният миниван в света е китайски. Името му е Wuling Hong Guang S, като само за първата половина на 2015 година моделът е реализирал 313 000 продажби, пише изданието livejournal, позовавайки се на статистиката за продажбите на нови автомобили в света.

Миниванът е проектиран и се произвежда от съвместното китайско предприятие SAIC-GM-Wuling. Моделът е най-добре продаваната кола в Китай за последните няколко години.

Hong Guang S излиза на пазара през 2010 година, като през 2013 преминава през фейслифт. Той се продава и като Chevrolet Enjoy на пазара в Индия.

Миниванът е сравнително компактен откъм габарити - дължината му е 4,4 метра, но в същото време предлага място за 8 души. Масата на машината е 1260 кг.

Любопитно е и задвижването - към задните колела, като се осъществява от надлъжно разположен бензинов двигател с обем 1,2 литра и мощност 85 к.с. Има и по-мощен агрегат с обем 1,4 литра и 100 к.с.

Обемистият компактен ван предлага и доста богато оборудване, в което влизат климатик, пълен ел. пакет, аудиосистема с MP3, регулируема в 8 посоки шофьорска седалка и др.

Що се отнася до цените, те изглеждат повече от приемливи - започват от 66 000 юана, или около 19 000 лв. Това обаче се отнася за стария Wuling Hong Guang S. Тази година се появи нов модел под името Hong Guang S1, който е дори по-достъпен. При него цените започват от 60 800 юана, което се равнява на приблизително 17 500 лв.

Освен по-евтин новият модел е и по-просторен. Hong Guang S1 има с 10 см по-дълго междуосие (2720 мм), като предлага багажник с обем 271 литра. При сгъването на втория и третия ред седалки обемът нараства до 3450 литра.

Подобрения има и по шасито, за което се твърди, че е по-рафинирано, като центърът на тежестта е снижен с 4 см. Двигателят вече е с обем от 1,5 литра и развива 112 к.с.

При новия модел са налични също така повече екстри, сред които инфо-система с 8-инчов дисплей, навигация, Bluetooth свързаност, изходи HDMI, камера за обратно виждане и много други.

По-ниската цена, по-обширният интериор, новите екстри и по-модерното задвижване предвещават на китайска кола само едно - още по-голям пазарен успех. Очаква се тя да запази титлата на най-добре продаван миниван в света и през следващите години.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase