Снимка: bgonair.bg

Tesla Motors влиза в битката за производство на роботизирани автомобили. От иновативния концерн представиха нов софтуер, който прави новите модели по-механизирани.

Мениджърът и основател на автопроизводителя Елън Мъск обяви, че предлагането на самоуправляеми автомобили може да започне до 3 години.

С новият софтуер ще бъдат оборудвани Модел S и Модел X на Tesla. Автомобилите ще могат автоматично сами да сменят лентата на движение при пускане на съответния мигач, да паркират сами на достатъчно голямо място, да избягват препятствия и да дават предупреждения за опасност от страничен удар.

Цялата система постоянно изпраща информация за състоянието на пътищата и поведението си до централната система. Това й позволява да се "учи", като така всеки следващ път тя ще става все по-прецизна.

Софтуерът работи с помощта на вградени камери, радари, свръхзвукови сензори и информация от навигационната система на автомобила. За момента новият софтурер ще се предлага само в Северна Америка.

Според главния мениджър на компанията Елън Мъск режимът на автопилот е проектиран, за да повиши доверието на водача към пътната обстановка. Въпреки това той съветва водачите да шофират с повишено внимание, докато го използват.

Мъск подчертава, че функцията е "бета версия" и шофьорите трябва да държат ръцете си на волана по всяко време, дори и когато тя е активирана. Мъск допълва, че в момента шофьорите ще са отговорни за всеки инцидент.

Едва, когато самоуправляващите автомобили са доказали своята надежност, ще може да се обсъжда свалянето на отговорността от хората.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase