Снимка: Ройтерс

Департаментът за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ поиска от автомобилната компания Toyota да обясни – откъде бойците на действащата в Сирия и Ирак „Ислямска държава” разполагат с хиляди чисто нови джипове и пикапи на японската марка, съобщи каналът ABC.

На повечето видеа, разпространени от терористичната организация, нейните войници обикалят с Land Cruiser и Hillux, като според бившия посланик на САЩ в ООН – Марк Уолъс, тези автомобили са се превърнали в отличителен знак на групировката. Бойците от ИДИЛ използват още машини от марките Mitsubishi, Hyundai и Isuzu.

От Toyota веднага са отговорили на запитването, като са обяснили процедурата, по която доставят автомобили на държавите от Близкия Изток. Директорът по комуникациите на компанията в САЩ – Ед Люис, подчерта, че политиката на компанията е да не допуска продажба на свои превозни средства, ако има съмнения, че те ще бъдат използвани за терористична дейност. Производителят обаче не носи отговорност за откраднати или препродадени автомобили.

Разследването на телевизия ABC показва, че представителството на Toyota в Сирия е спряло работа още през 2012 г., но веднага след това рязко са скочили продажбите на Land Cruiser и Hilux в съседния Ирак. През 2011 г. те са били едва 6000, но през 2013 се увеличават 3 пъти и достигат 18 000. Година по-късно резултатът е малко по-нисък – 14 000.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase