Снимка: Tesla Motors

Компанията Tesla Motors официално представи първия кросовър в историята си - Model X. Според информацията най-достъпната версия на модела със задвижване на четирите кола - 90D, разчита на мощност 259 к.с. и ускорява от 0 до 96 км/ч за 4,8 секунди. Това е с 0,1 секунди по-бързо от разполагащия с 440 к.с. Porsche Cayenne GTS, съобщава AutoMedia.bg.

От компанията не дадоха допълнителна информация за агрегата на по-слабата версия, която с едно зареждане ще изминава 411 км. По-мощната - P90D, ще разчита на същия мотор с 259 к.с. на предната ос и на втори - с 503 к.с., на задната. При нея ускорението от 0 до 96 км/ч ще отнема 3,8 секунди, а с допълнителния пакет Ludicrous Speed Upgrade - 3,2 секунди. Пробегът при P90D е 400 км.

Прави впечатление и кофициентът на аеродинамично съпротивление на Model X, който е 0,24. Той е постигнат благодарение на поставянето на активен заден спойлер. И двете версии на модела ще се предлагат с пневматично окачване с 5 режима на работа. В най-високо състояние клирънсът на кросовъра, който е оборудван с 3 реда седалки, ще достига 230 мм. При пълно натоварване Model X може да тегли прицеп с тегло до 2300 кг.

Друга забележителна особеност на автомобила са отварящите се нагоре врати. Шефът на Tesla Motors - Илон Мъск, нарече този механизъм "крила на сокола" и разкри, че във вратите са вградени специални ултразвукови датчици, които следят за предмети в близост до возилото. Ако електрониката открие препятствие, то вратата няма да се отвори. Предните врати се отварят и по нормален начин, като това може да стане и със задействане от разстояние.

В компанията обръщат сериозно внимание и на системите за безопасност. Липсата на стандартен двигател в предната част позволява на автомобила по-ефективно "да погълне" енергията при фронтален удар. Model X е оборудван и с въздушен филтър, който предпазва водача и пасажерите. Кросовърът е снабден и с система за екстремно спиране, радар, камери и сензори, следащи за случващото се около машината и осигуряващи работата на автопилота.

На първо време на разположение на клиентите ще бъдат автомобили с ниво на оборудване - Signature Series (версията P90D), които са оценени на 132 000 щатски долара.

Още снимки на новото бижу на Tesla вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase