Шофирането в петък може да стане ад. Снимка: архив Булфото

Петък е най-опасният ден за шофиране. Това твърдят американски експерти, които са участвали в проучване на застрахователната компания Nationwide Insurance. Те са установили, че в САЩ в последния ден от работната седмица стават средно 4664 автопроизшествия, като повечето от тях са челни удари.

"В петък хората мислят за предстоящия уикенд, правят планове за пътувания и се опитват да стигнат колкото може по-скоро до избрана дестинация", разказва президентът на компанията Бил Уиндзор.

На второ място се оказва сряда със средно 4197 катастрофи, след което идват четвъртък, понеделник и вторник. За тези дни обаче не се споменава броят инциденти с пътни превозни средства. За най-безаварийни са признати събота и неделя, но това е нормално, тъй като тогава по пътищата има най-малко коли.

За борба с намаляването на броя на катастрофите от Nationwide Insurance излизат с редица предложения. Според тях шофьорите трябва да поддържат дистанция от 3-4 секунди от движещия се пред тях автомобил, а при лошо време разстоянието между колите трябва да бъде увеличено поне два пъти. Освен това водачите трябва да се оглеждат във всички посоки на всеки 5-6 секунди.

От Nationwide Insurance предлагат също така шофьорите да следят по-често скоростомера на колите си, да не говорят по мобилните си телефони и непрекъснато да наблюдават пътя пред тях.

А на тези, които днес ще използват автомобила си за придвижване, трябва да припомним, че е петък. Така че бъдете внимателни!

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase