Снимка: Steve Buissinne от Pixabay

Данните на Европстат отчетоха, че Румъния е страната с най-голяма инфлация в целия Европейски съюз. Тенденцията се запазва от 2022 година насам, като  през февруари 2024 г. инфлацията е достигнала 7,1%. Втора в класацията е Хърватия с 4,8%, а третото място се заема от Естония с 4,4%.

„Това е свързано с интереса на държавата преди всичко да вдигне цените и да събере повече пари за бюджета от такси и данъци. Това е скритият данък, който държавата ни начислява вече две години цинично, без никакви угризения, откъсвайки ни от икономическия ни потенциал, удряйки силно покупателната ни способност. Държавата прави това само от гледна точка на желанието да се спаси, на практика, да спаси бюджета, да си спести големите разходи, които прави без предупреждение във всякакви области, които не са свързани с икономическото развитие”, обясни икономистът Адриан Негреску.

Икономистът подчерта, че инфлацията се отразява сериозно върху стандарта на живот на румънците. Заради нарастващите цени те са принудени да се върнат към менюто от 90-те години – „маргарин и картофи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase