Снимка: Pixabay

В момента сме свидетели на шок в цените на енергия. Всъщност два шока – първо, разгръщането на световната икономика след пандемията и това води до недостиг на доставки. Много от продуктите на Запад се доставят от Китай, но и много от Украйна и Русия, особено хранителните продукти, така че има сътресение в цените на тока, каза икономическият журналист Дейвид Смит пред bTV.

 Ако погледнете цените на нефта, това не са най-високите, които някога е имало, заяви той. Според него цената на нефта е била най-висока 2008 година, точно преди финансовата криза, когато стигна 147 долара на барел. Напоследък беше около 120 долара на барел, като сега е по-близко до 100 долара на барел, така че може да се запитате защо цените на бензина и дизела са толкова високи? Според мен до голяма степен е свързано с намаления капацитет за рафиниране в Европа, включително и тук. Не знам в България какво е положението, но много от рафинираните продукти, особено дизелът, идва от Русия, така че те държат здраво не само пазара на газ, но и на някои рафинирани продукти, обясни Смит. Затова цените на горивата са толкова високи.

Правителствата се опитват да предприемат действия за намаляване, намалявайки данъците, акциза, но това не стига за избягване на тези рекордни цени. И пак, много е интересно, че икономически погледнато, а и както пиша в книгата, би се очаквало, че когато цената се увеличи, потреблението ще се намали, но тези дни това не се случва при бензина и дизела, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase