"На животозастраховането се гледа като на начин да заделиш средства за бъдещето. На мен повече ми се иска да се осъзнава ролята му като защита на най-важното, а инвестицията и спестяването нека да идват на втори план. Секторът на общото застраховане расте с малко над 8%, а животозастрахователният расте с 38%. Ние сме в един настигащ темп вече", каза главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" Светла Несторова в "Денят ON AIR".

Тя обясни, че в цяла Европа животозастраховането представлява над 56% от общия премиен приход, само при нас то е в догонваща роля. По думите ѝ българите в момента нямат къде да сложат допълнителните си средства.

"Ние се намираме в парадоксална ситуация, в която човек в банките може само да загуби пари, но не може да спечели пари. Самите банки осъзнават това и прибягват до животозастрахователни продукти. Тази тенденция ще продължава, макар че инфлацията, която се появява сега, най-вероятно ще раздвижи финансовия пазар и в България", коментира Несторова пред Bulgaria ON AIR.

"Много ниска е застрахователната култура в България. Ниска е финансовата култура като цяло и това води до доминиране на задължителните застраховки. Аз мисля, че този манталитет се променя. Застраховането е бизнес, който е съпътствал човечеството и в пандемия, и във война. Винаги е имало конфликти и застраховане едновременно в света. Това е неизменна част от икономиката. Застраховане ще има, въпросът е какво се случва с нашите клиенти. Страшното е, когато тази инфлация се комбинира със свиването на икономиката. Ще трябва много да работим, за да се противопоставим на тази ситуация. Аз съм доста спокойна за финансовото здраве на финансите в България. Големите въпроси стоят пред реалната икономика и там е мястото, където управляващите трябва да насочат своите усилия", обясни Несторова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase