Снимка: БГНЕС

На оператора на японската атомна електроцентрала Фукушима беше забранено от ядрения регулатор на страната да възобнови работата си в друга централа поради сериозни недостатъци в сигурността, съобщи ДПА, цитирана от БГНЕС.

Органът за ядрено регулиране (NRA) официално е забранил на Tokyo Electric Power (TEPCO) да транспортира ядрено гориво до атомната електроцентрала "Кашивазаки-Карива" или да зарежда гориво в нейните реактори, разположени на брега на Японско море.

Ходът идва само един ден, след като правителството на премиера Йошихиде Суга реши, че страната му ще започне да изхвърля замърсената с радиация вода, съхранявана в атомната електроцентрала Фукушима, след две години обработка, въпреки яростното противопоставяне от местните жители, някои експерти и екологични групи.

Съобщението на NRA бе направено, след като TEPCO отказа да отговори на забраната, въпреки че получи възможност да го направи.

Установено е, че АЕЦ "Кашивазаки-Карива", намираща се в префектура Ниигата, е уязвим за неразрешено влизане на 15 места от март 2020 г. поради дефектни системи за откриване на нарушители, смятат от NRA.

TEPCO е нетърпелива да рестартира тази АЕЦ, тъй като е изправена пред огромни компенсационни плащания и нарастващи разходи след бедствието във Фукушима от 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase