Снимка: Bloomberg

Хладилниците в цяла Европа и САЩ са пълни с бадемови напитки, овесени млека и заместители на животинските храни на растителна основа. И така, къде обаче се намира имитиращото сирене? Докато не стане по-вкусно, то вероятно ще остане извън кухнята, пише в свой анализ Bloomberg.

Глобалният пазар на веганско сирене е на стойност 1,9 млрд. долара за миналата година според Future Market Insights. То обаче е само част от индустрията за алтернатива на млечните продукти, като пазарът на истинско сирене се изчислява на 121 млрд. долара.

Ново поколение предприемачи обаче се опитва да промени пазара, навлизайки в бума на производство на бургери, мляко, кисело мляко и сладолед на растителна основа. Тяхната цел е да бъде изтласкано от пазара фалшивото сирене с „гумен вкус“.

Една такава фирма е New Roots с централа в подножието на Швейцарските Алпи. Основана само преди четири години, компанията с 15 служители сега доставя около 80 тона имитация на камембер, крема сирене и други до хиляди потребители, преминали на веган диета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase