Снимка: архив, Булфото

България е с незначително по-високи темпове на растеж спрямо средните за региона, в който се намира - Европейския съюз. Това, че сме над някои страни, не означава нищо и е несъществено предвид огромните разлики в производителността на труда, БВП и доходите.

За да можем да говорим за някакъв догонващ растеж, ни трябва много по-съществено превишение. Това мнение изрази проф. Ганчо Ганчев от Института за ново икономическо мислене по време на дискусия по темата "Догонващ растеж и устойчиво развитие на България: проблеми и перспективи" в БТА.

Според него страната ни се е развивала най-бързо по време на командните условия, но при прехода е изпаднала в тежка рецесия и затова и до днес е най-бедната държава в Европа. По отношение на БВП, където водеща за Европа е Норвегия, сме много под считаната за еквивалент 40-процентна бариера спрямо скандинавската държава.

Сред мерките, необходими за продължителен период на по-високи от средните за региона темпове, е устойчива икономическа стратегия, в т. ч. търговско-индустриална политика, национално и регионално програмиране и планиране. Това означава консенсус и политически фактори. Друго условие е политическа стабилност, капитал, работна сила, инвестиции, спестявания, преки чуждестранни инвестиции, достъп до външни пазари.

По думите на проф. Ганчев страните с реализиран устойчив растеж като правило имат политическа стабилност и много често дори авторитарни режими. Типичен пример в това отношение са Сингапур, Южна Корея, Япония.
Много важен момент е достъпът до пазари - за България в трети страни извън ЕС - САЩ, Турция, Китай, Русия.

Според проф. Ганчев макроикономическите аспекти, инфлацията , валутните бордове, проблемът с еврозоната и автономните парични политики са с определящо значение за темповете на растеж. По думите му в условията на фиксиран валутен курс по принцип не може да се провежда автономна парична политика.

Последните изследвания на МВФ сочат, че страните с плаващ курс имат сериозни стратегически предимства, а валутните бордове, в какъвто е и България, са механизми, които консервират структурите и не позволяват стабилзиране на растежа. За да се измести в класацията на страните с догонващ растеж, страната ни трябва да реши проблема с макроикономическия режим, смята проф. Ганчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase