Снимка: Архив, БТА

На българите им липсва усещането за споделена цел. Трябва да се специализираме в нещо и това да бележи останалите държавни политики. Това изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Българския форум на бизнес лидерите /БФБЛ/. На форума присъства и премиерът Бойко Борисов.

Като такава цел той определи да станем истински добри в нещо - образование плюс ефектите, които ще се появят за икономиката и индустрията.

Томислав Дончев напомни за добрите макроикономически показатели на страната, отчете работата по редуциране на административната тежест и заяви, че при запазване на темпото за намаляването й, в средата на следващата година може да се очаква желаният ефект.

Дончев изтъкна също и необходимостта да се мисли за това какви нужди България ще има на пазара на труда след 10-15 години, предава БТА.

По отношение на човешкия капитал вицепремиерът отбеляза, че страната не е в особено добри позиции в паневропейски мащаб, като сред причините за това българите да предпочитат да напускат страна той посочи и ниските възнаграждения.

Зоя Паунова, заместник-председател на БФБЛ цитира данни на Евростат, според които България е сред петте страни-отличници по ръст на икономиката, като до края на годината той да достигне 4 на сто с тенденция на запазване на темповете и през 2018 г. Безработицата е на най-ниските нива за последните 30 години - 6 на сто, а Световният икономически форум постави България на 39 място от 137 страни по конкурентоспособност, каза още Паунова.

Членът на УС на БФБЛ Левон Хампарцумян заяви, че България има всички предпоставки да бъде икономически оптимистична за тази и за следващите няколко години. Като макрорамка сме пораснали не защото копаем полезни изкопаеми, а заради предприемчивите хора, които създават новото богатство, каза Хампарцумян и посочи, че ролята на държавната администрация е да не пречи на предприемчивите.
Той изтъкна още, че деловите среди са "в една лодка с правителството".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase