Снимка: архив, БулФото

В сигнал до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) работодатели искат нормативни разпоредби, с които се въвежда заплащането на допълнително възнаграждение "за придобит трудов стаж и професионален опит", да бъдат признати за дискриминационни.

Още по темата

В сигнала се иска Комисията да даде задължително предписание на министъра на труда да внесе в МС проект за отмяна на съответните разпоредби.

Освен това правителството да приеме постановление, с което да отмени както чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, който нормира заплащането на допълнителното възнаграждение и условията, при които то се получава, така и постановление на МС от 2007 г., с което се определя минимален размер на допълнителното трудово възнаграждение на 0,6 на сто за всяка година .

В сигнала се предлага да бъдат конституирани като участници в производството социалното министерство и МС.

Работодателите изтъкват, че се нарушава законово регламентирана забрана за дискриминация и по-специално тази, основана на възраст, лично и обществено положение, както и на работа в публичния и в реалния сектор.

С нормативно допуснатото различие между общите възнаграждения на работниците за положен от тях еднакъв или равностоен труд се поставят в дискриминирано положение по-младите работници, които получават по-малък размер общо възнаграждение, тъй като поради по-малък трудов стаж и професионален опит получават по-малко допълнително възнаграждение за клас, се посочва в сигнала до Комисията.

Той е изпратен вчера от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена плата и конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

В сигнала се посочва и дискриминация, основана на работа в публичния и в реалния сектор, защото за държавните служители допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит беше отменено с промяна в Закона за държавния служител от 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase