Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа и света се намират на прага на нова индустриална революция, а стимулирайки стария бизнес не даваме на новото още да дойде. Не можем да освободим икономиката, за да влезе тя в новите си релси. Това каза доц. Александър Ганчев, преподавател на финанси в Стопанска академия - Свищов, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудно е да се каже дали европейската икономика се съживява действително, централните банки непрекъснато предприемат действия в тази посока, но парите, които се наливат не оказват очакваното въздействие за задействане на икономическите процеси в нужната посока", каза гостът.

"Неслучайно ЕС добави към еврофондовете и т.нар. План Юнкер за стимулиране на инвестициите в Европа, за да може голямата ликвидност в ЕС да стигне действително до реалния сектор. Но за мен централизираното, планово стимулиране на икономиката не може да даде силен тласък на икономиката, защото така не се дава възможност да се изчистят неефективните играчи в икономиката на ЕС. Така се похабява капитал", настоя Ганчев. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase