Снимка: архив, БулФото

Добавката за прослужено време е почти единственият начин да се води неравна борба с инфлацията и обедняването, заявяват в позиция от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод дискусията за премахването й и посочват, че заплатите на българите са "унизително смешни".

Още по темата

В позицията се посочва още, че българските работодатели неубедително, но много настойчиво се мъчат да докажат, че заплащането на клас прослужено време дискриминира младите специалисти.

Те естествено знаят, но удобно забравят за много други добавки – европейски практики, които биха могли да приложат и да стимулират младите хора да останат и работят тук, в България, допълват от синдиката.

В позицията се казва също, че в образователна система работят близо 100 000 учители и директори. Средната възраст е най-високата в Европа, поради което 35% от доходите на 75% от учителите и директорите се дължи на клас прослужено време.

"Засега инициаторите за отнемане на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит някак са забравили, че този клас визира натрупания с годините опит, т.е. това е финансов израз на признанието за дългите години, отдадени на работното място от работниците и служителите, за мъдростта на опита им, за приноса им към културата, икономиката и просперитета на държавата и обществото", пише в позицията.

Премахването на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит ще се отрази най-осезаемо върху квалифицираните "работещи бедни" – българските учители и би убило още повече желанието на учителите да останат в образователната система, смятат от синдиката.

Според Синдикат "Образование" подобно решение "ще взриви колегията и ще форсира готовността за стачка на хилядите български учители и директори".

От там критикуват и това, че идеята за отмяна на класовете срещна подкрепа в правителството в лицето на вицепремиера Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase