Снимка: архив, БулФото

84% от българските работодатели декларират намерение да раздадат коледни бонуси на служителите си. За сравнение, миналата година подобни намерения са заявили 83% от директорите на фирми. Това показват данните от проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено в периода 10-30 ноември. Анкетираните предприятия са 682.

Около 74% от компаниите ще дадат финансов стимул на служителите си, а всеки десети работодател ще зарадва работниците си с подарък (11%). Около 10% от фирмите ще предоставят ваучери за храна и напитки, а едва 3% ще изпратят персонала си на почивка, като вид бонус. 

За сравнение, през 2015 г. финансовият стимул беше предпочетен от 56% от работодателите, а 32% заложиха на фирмените подаръци, уточняват от БСК. Без промяна спрямо предходната година остава процентът на работодателите, които предвиждат за служителите си ваучери за храна/напитки или за почивка.

От предпочелите финансовия стимул преобладаващата част (88%) предвиждат той да е в размер от 20 до 50% от месечната работна заплата на заетите, а останалите 12% от работодателите са по-щедри и са решили да отделят
бонуси в размер до 75-100% от възнаграждението на работниците. Нито един от анкетираните не възнамерява да дава бонуси, по-големи от една месечна работна заплата, докато през 2015 г. 3% са декларирали такава готовност.

Като цяло през миналата година работодателите са били по-щедри, тъй като тогава всеки пети (общо 24%) е бил склонен да възнагради работниците си със 75-100% от месечното им възнаграждение, пише още в изследването на БСК.

Подробности четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase