Снимка: архив, БулФото

България ще може да получи газ по новата връзка с Румъния най-рано през 2019 г.. Тогава ще бъде изградена подстанцията "Подишор" на румънска територия, съобщи пред Народното събрание в рамките на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова.

Темата за компресорната станция, която да изравни разликите в налягането в газовите мрежи на двете страни, е повдигана многократно от българската страна на различно ниво. Ангажимент е поел румънският газов оператор "Трансгаз", каза още тя.

На 14 декември ще се проведе и първия търг за разпределяне на свободния капацитет по новата връзка, съобщи още Теменужка Петкова. Реалният пренос на газ по газопровода ще започне на 1 януари 2017 г.

Налягането в румънската мрежа е 25 бара, а в България - 54 бара. При криза обаче България ще може да получава газ от Румъния, тъй като заради по-ниските количества налягането в българската мрежа ще намалее.

Така, в зависимост от продължителността на прекъсване на доставките, България ще може да получава между 2,5 млн. и 4 млн. куб. метра на ден, стана ясно от думите на Петкова.

Новата газова връзка играе важна роля при плановете за диверсификация на доставките на природен газ. Друг фактор е местният добив.

Имат ли алтернатива доставките от Русия, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase