Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от предварителните условия дадена област, съответно ВиК оператор, да получи финансиране е в нея да има един ВиК оператор или да се преодолее дългогодишния проблем с фрагментацията на сектора. Все още има 7 области, които не са консолидирани. Въпреки това е постигнат сериозен напредък – потенциалните бенефециенти са увеличени от 16 до 21 области. Това коментира експертът по регионална политика Добромир Симидчиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Пилотният проект на ВиК Смолян, който се очаква да намали загубите и обхване 98% от населението на агломерация Смолян с водопровод, канализация и пречистване, е на фаза подписване на предварително споразумение с Министерство на околната среда и водите, коментира от своя страна и управителят на ВиК Смолян Мариян Николов. Общата му сума е около 58 млн. лева. Предвижда се проектът да бъде внесен за кандидатстване пред управителния орган  през месец февруари и да има изготвена оценка през месец май.

Водната реформа е на преломната точка, посочи още Симидчиев. Според експерта до средата на следващата година основните процеси, бизнес планове, извадени активи от дружествата, подписани договори с асоциациите вече ще бъдат факт. Пет области взеха политическо решение за консолидация. Тя ще отнеме повече време, но тепърва при тези области ще има консолидация на ниво оператори, която ще отнеме между 1-2 години. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase