Снимка: архив, БулФото

Сред най-съществените трудности, които срещат малките и средните предприятия, изплува дефицитът на кадри. Това е обявила Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, по време на форум.

Над 72 на сто от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на работници, съобщиха от Агенцията.

Най-дефицитни се оказват средните специалисти - 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група. Агенцията е направила проучване с анкетна карта с 21 въпроса, която е изпратена до 400 компании.

Ниските данъци са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70 на сто от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева.

Над 55 на сто се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството. Според 26% от запитаните, данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата.

За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда.

46 на сто от запитаните казват, че успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията на стоката си.

Отново бизнесът поглежда към институциите - 43 на сто от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase