Снимка: архив, БулФото

Шест вериги търговци на горива - "Лукойл", "Петрол", "НИС Петрол", Еко България, OMV България и Shell България, постоянно са съгласували ценовата си политика, поне от 2012 година насам. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има "убедителни доказателства" за това, стана ясно от разясненията на регулатора, направени пред журналисти днес.

Още по темата

"Няма основание да се прекрати процедурата - има достатъчно убедителни доказателства за нарушенията", категорична беше шефката на комисията Юлия Ненкова. Тя отхвърли обвинененията, че процедурата стартира придизборно.

Предявеното в началото на седмицата твърдение за картел е резултат от секторния анализ на пазара на горива, извършен от предишния състав на Комисията. Тогава имаше подозрения, че седем търговци на горива са имали паралелно поведение на пазара, което нарушава свободната конкуренция и ощетява потребителите. Впоследствие обаче "Ромпетрол" отпадна от обвиненията, защото няма доказателства за участие в картел.

Събраните доказателства са писмени, но Ненкова отказа да уточни дали става дума за свидетелски показания или за самите договорки между компаниите. Тя уточни, че компаниите са съгласували цените помежду си непрекъснато и за различни периоди - ежедневно, ежеседмично или ежемесечно.

В следващите дни търговците на горива, за които има предявени твърдения за картел, ще се запознаят със събраните доказателства и след това Комисията ще определи размерите на санкциите.

Според законодателството те могат да бъдат до 10% от реализираните обороти на нарушителите на дадения сегмент на пазара за периода на нарушението.

От регулатора са категорични, че ако някой от уличените сътрудничи и даде доказателства за картела, обвиненията срещу него ще отпаднат. Размерът на санкциите зависи от тежестта на нарушението, дали е първо нарушение или не и други обстоятелства. Санкцията може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд (ВАС).

В секторния анализ от февруари, извършен от предишния състав на КЗК, беше започнато и още едно производство - срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с господстващо положение на пазара за горива. В момента то е на етап събиране на доказателства, уточни зам.-председателят на Комисията Димитър Куюмджиев. Проверяват се цените, свързани лица и поведението на рафинерията на пазара.

Според европейските правила могат да бъдат завеждани и индивидуални искове за пропуснати ползи от картела. Тази директива обаче все още не е имплемeнтирана в българското законодателство, макар че Ненкова има уверение, че има законопроект, който да бъде разгледан от Министерския съвет и бързо одобрен от Народното събрание.

Ненкова уточни още, че КЗК в момента прави проучване и събира информация за нуждата от секторен анализ във фармацевтичния и банковия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase