Октомври, 2006 година, Пало Алто. Представете си, че сте на стартъп събитие с най-известните личности в Силициевата долина. Заговаряте се с някого от гостите и идва моментът, в който трябва да кажете от къде сте: "София, България – малка, но красива страна в сърцето на Балканите".
Празни погледи. Пробвате отново: “По средата на пътя между Виена и Истанбул. Една от най-старите държави в света, с богато културно наследство”.  Може би ще последват няколко учтиви кимвания: “Мхм”.

Такава беше реалността за българските предприемачи преди 10 години, но сега нещата изглеждат значително по-различни, отбелязва Волен Вълков в статията си, в която обобщава предизвикателствата пред стартъп екосистемата в България.

Миналата година нашата столица беше обявена за една от топ 10 дестинациите за стартиране на бизнес в сп. Forbes. Само три години след появата на първите фондове за рисков капитал, Launchub и Eleven вече имат в портфолиото си почти 200 новостартирали компании. Наскоро станахме свидетели и на един от най-големите exit-и в региона, със стойност 262,5 милиона долара, след придобиването на Telerik от Progress Software.

От горните факти е логично да заключим, че София си е създала така наречената стартъп екосистема – мрежа от предприемачески организации и събития, фондове и бизнес ангели, успешни компании и предприемачи. Страната ни безспорно изпъква като предприемачески хъб в региона, въпреки че все още е под нивото на екосистеми като лондонската или берлинската, които раждат успешни, световноизвестни компании почти всяка година, пише още Вълков.

Прочетете какво още липсва на българската стартъп екосистема тук.

Попълнете и анкетата за дигитални, иновативни и технологични компании в България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase