Снимка: Reuters

Световните авиокомпании вероятно ще отчетат тази година рекордни нетни печалби на стойност 35 милиарда евро, съобщи днес новият директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Александър дьо Жунияк, цитиран от Франс прес.

Нетната печалба на компаниите се очаква да достигне общо 39,4 милиарда долара през 2016 година след 35,3 милиарда долара (31,4 милиарда евро) през 2015 година, уточни Дьо Жунияк на симпозиум в Сингапур.

Освен това той призова страните от Югоизточна Азия да инвестира в инфраструктура, за да отговарят на силното увеличение на трафика в този района света преживяващ силен растеж.

Авиокомпаниите бяха облагодетелствани от силното поевтиняване на петрола, който е основата на най-големите им разходи, както и от пазар, който устоява въпреки забавянето на световната икономика, допълни бившия шеф на Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM), който оглави МАВТ на 1 септември, пише БТА.

Статистическите данни на организацията сочат, че разходите за керосин на авиокомпаниите вероятно ще се свият до 127 милиарда долара (113 милиарда евро) тази година, което е понижение с 44 на сто спрямо 2014 година, когато цените на черното злато бяха достигнали най-високите си стойности и един барел се търгуваше за над 100 долара.

За първи път от 2014 година средствата за керосин ще бъдат под 20 на сто от оперативните разходи на авиокомпаниите, отбелязва МАВТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase