Снимка: Reuters

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще се сключи в рамките на 2019-2020 г., независимо какви са реакциите, защото ще бъде решавано на политическо ниво. Това каза Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му във връзка с ГМО храните България трябва да е изключително предпазлива и да защитава селскостопанската си индустрия, особено от гл.т. на факта, че бъдещето е на биохраните и страната има голяма възможност да бъде лидер в това отношение. 

"Много важна е защитата на инвестициите и специално на съдебните процедури, защото една крупна корпорация много лесно може да подреди списък с длъжници и при мощната съдебна система на САЩ ще играят корпоративните интереси, а не правителствените", допълни експертът.

Водещи в момента за TTIP са не политическите изказвания от страна на кандидатите за президент на САЩ, а техническите разговори, които се водят на експертно ниво и са много детайлни. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

По думите му има три важни момента при преговорите за TTIP. "Споразумението с Канада е факт, но трябва да се ратифицира. Ако някой парламент в Европа гласува против него, това може да е сериозен подводен камък за споразумението със САЩ", обясни той. 

На второ място икономистът засегнаТранстихоокеанското партньорство.

"То е много по-тежко от това между Европа и САЩ. Ако се случи, Европа ще бъде в малко по-трудна позиция, защото двете големи сили извън нея вече са подписали споразумение, а тя не е взела решение", каза той. По думите му третият фактор са изборите в САЩ и как се развива Brexit.

Според Ганев при преговорите България трябва да отстоява индустриите си, които могат да спечелят. По думите му САЩ са сериозен пазар за България и нейната позиция като малка и отворена икономика трябва да е за сключване на споразумението, защото ще бъдат насърчени инвестициите

Двата разговора може да видите във видеата на Bloomberg TV Bulgaria

Част 1

Част 2

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase