В около 6 града от страната цените на горивата са се понижили, съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR анализаторът Георги Господинов.

Начело на класацията е Варна, следвана от Стара Загора, а отскоро и в Габрово цените на потреблението са по-евтини от средното, поясни Господинов.

"През последната една седмица имаме застой, въпреки че цената на нефта постепенно започна да пада, което е малко нетипично предвид сеознна, в който влизаме. Ако продължат в същите граници да са нещата при суровината най-вече, може да се надяваме на цена под два лева, каквато е средната за страната", посочи той.

По думите му по-точното определение на ситуацията с ценовите разлики на българския пазар е не картал, а спекула.

Все пак той отбеляза, че предвид историята на цените на горивата у нас, които се формират след ДДС, акцизи и заплати, не би следвало да има голяма разлика, освен когато има движение на основната суровина.

"Наблюдаваме от известно време една верига бензиностанции, която държи с 15-20 ст. по-ниски цени от средните за страната, което кара хората да мислят, че това са реалните цени", каза анализаторът.

Тезата на Господинов срещна отпор от икономиста Мартин Владимиров, според когото повод за съмнения има: "Имах някои тревожни наблюдения, а именно, че крайните снабдители на основните вериги в страната успяват да поддържат един марж от около 10-15%, който е нетипичен сравнено с други страни в Европа. Това дава съмнения на всички тези проучвания за евентуален картел, разбира се това е много трудно доказуемо, но факт е, че в момента цената на едро в България е с около 16% по-висока отколкото в средиземноморската зона на същото гориво. Всичко това ни кара да се замисляме дали няма проблем в структурата на пазара", коментира той.

Владимиров прогнозира, че през август ще има лек скок на цените, който няма да е повече от 1-2 ст.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase